Börge Granli, företagare.
1 av 2
Börge Granli drev ett telekomföretag tillsammans med ett pyramidspelsbolag. Foto: Torbjörn Bergkvist
Klimatsmart datacenter i Falun
2 av 2
De gröna datahallarna byggs intill värmeverket. Foto: Sweco Architects AB/Nordisk Kombination Arkitekter AB

Falu Energis samarbetspartner anklagas för skatteflykt

4:01 min

Klockan 13.30 på torsdagen ska Falu Energi & Vattens vd, Per Dahlberg, informera kommunfullmäktige om planerna på att bilda ett nytt bolag tillsammans med två affärsmän, för att bygga ett datacenter i Falun för en miljard kronor.

Det privata bolag, Eco Datacenter AB, som Falu Energi & Vatten ska driva det nya bolaget med drivs av affärsmännen Jan Lundquist och Börge Granli.

P4 Dalarna kan nu avslöja att Jan Lundquist anklagas av Skatteverket för skatteflykt. Skatteverket vill taxera honom för nästan 26 miljoner kronor i inkomst av tjänst under två år. Utöver det så har Jan Lundquist eftertaxerats för undanhållna inkomster och förmåner på sammanlagt drygt nio miljoner kronor under sex beskattningsår.

Men det rubbar inte Per Dahlbergs förtroende för Jan Lundquist.

- Vi känner förtroende för honom, det gör vi, säger Dahlberg.

Jan Lundquist själv säger så här:

- Bara för att Skatteverket tycker någonting så behöver ju inte det betyda att det är riktigt.

Den andre affärsmannen bakom Eco Datacenter, Börge Granli, startade telekomföretaget Netnet på norska Svalbard tillsammans med pyramidspelsbolaget The 5 Percent Community. Ett pyramidspelsbolag som lurade investerare i både Norge och Sverige på sammanlagt runt 360 miljoner kronor innan det försattes i konkurs utan tillgångar.

Bolagets grundare, Jim Aleksander Wolden, fick problem med Hells Angels som förlorade pengar i bolaget. Då anlitade han en annan kriminell MC-klubb, Bandidos, som säkerhetsvakter.

Vi frågar Falu Energi & Vattens vd Per Dahlberg om Börge Granlis trovärdighet i datahallsprojektet kan påverkas av att han ägt ett företag tillsammans med ett pyramidspelsbolag?

- Ja, eventuellt kan det göra det. Vi har inte sett att det har gjort det än i alla fall, svarar Dahlberg.

Till P4 Dalarna säger Börge Granli att han protesterade när The 5 Percent Community började behålla Netnets intäkter.

- Då kallades jag till en bolagsstämma. Och på den bolagsstämman hade de bara en sak säga och det var att de inte hade förtroende för mig. Jag fick sparken där och då, berättar Börge Granli.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista