Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Broccolipiroger på längden med valnötsdipp
Broccolipiroger på längden med valnötsdipp Foto: Sveriges Radio

Broccoli på ett annorlunda sätt

Vår kock Sara Nyström frågade förra veckan efter en ingrediens och gick sedan hem och skapade dagens recept efter ledordet broccoli.

Roliga piroger med smak av broccoli och ädelost (går även bra och köra på den snabbare vägen med en färdigköpt pizzadeg).

Till 12 st

1/4 dels jästpaket, ca 12 gr

2 dl ljummet vatten

2 msk olivolja

1/2 tsk salt

5 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet, oljan och saltet, rör tills jästen har smält. Arbeta då ner 4,5 dl av mjölet och låt degen arbetas i några minuter. Låt den sedan jäsa i 1 timme lite svalt, använd det resterande av mjölet och kavla ut till en rektangulär form på ca 30 x 40 cm. Dela sedan på den på mitten längs med och i 6 lika stora bitar av varje halva, då bör man ha 12 bitar på ca 15 x 8 cm, fyll då dem med....

 

250 gr finhackad färsk broccoli

1 finhackad gul lök

1 msk rapsolja

2 krm salt

4 drag med svartpepparkvarnen

100 gr neutral färskost

100 gr ädelost

Ägg och pensla med och lite blåa vallmofrön att dekorera med

Fräs upp broccolin och löken med rapsoljan i en stekpanna i ca 3 minuter, smaka av med salt och svartpepparn. Låt det svalna något och rör ner färskosten. Fördela sedan broccolin på degknytena i en lång rand i mitten, smula över lite ädelost och vik sedan över kortsidorna och lås fast den med hjälp av fingrarna. Vik sedan över ena sidan på degen och förslut pirogen ordentligt, rulla dem lätt så de blir jämntjocka och lägg upp dem på en bakplåtskläd ugnsform med degskarven nedåt. Pensla varje pirog med lite ägg och strö över vallmofröna, grädda av på 200 grader i 12-15 minuter tills de har blivit härligt gyllenbruna. Tag ut dem och låt de svalna lite innan de serveras, och då med en god och snabbgjord valnötsdipp...

2 dl valnötter

1 dl rapsolja

1 msk citron

Salt

Mixa valnötterna i en mixer tills de blir finhackade, tillsätt då bara oljan och citronen och låt det hela mixas ihop några sekunder, smaka av med salt och häll upp i en skål och servera till broccolipirogerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".