Carla, Catharina och Medelhavet
Flytvästkampanj ska uppmärksamma att många - bland annat barn - fortfarande drunknar på Medelhavet. Foto: Montage: P4 Dalarna. Medelhavsbilden Foto: Malin Hoelstad/TT.

Kampanj ska uppmärksamma drunkningarna på Medelhavet

2:17 min

Faluborna Carla Dahlberg och Catharina Enhörning har engagerat sig i flyktingfrågan och bland annat gjort resor till Budapest och Grekland med förnödenheter. Nu drar de igång en ny kampanj, som handlar om att uppmärksamma att flyktingar fortfarande drunknar i Medelhavet.

I september förra året begav de sig till Budapest för att hjälpa flyktingar. Men det var så många som ville hjälpa till så det blev två resor till. Den andra gick till Grekland-Makedonien och den tredje gick till Slovenien.

Och både Carla Dahlberg och Catharina Enhörning har blivit starkt påverkade av resorna de gjort tidigare.

– Våra grejer vi hade med oss räcker inte, hur mycket vi än försöker. En flicka som ville ha strumpor, och jag hade inga strumpor, berättar Carla Dahlberg.

Och nu gör de alltså en ny kampanj, där de vill nå ut till människor. Kampanjen går ut på att göra en symbolhandling som visar stödet för barnen och familjerna som är på flykt. De hoppas att bilder på flytvästar ska påminna folk om att många fortfarande drunknar i Medelhavet under sin flykt. Även barn.

– Då kan man enkelt låna en flytväst eller gå in på en sportaffär och ta en en selfie, och skicka bilden till oss på Dalarna hjälper. Och vi lägger ut bilden och taggar, och på så sätt sprider det sig och fler får upp ögonen på att man kan göra något. Och man kan då ge en slant till oss eller till någon annan organisation som gör mycket bra, säger Carla Dahlberg.

Men vad ska det här göra för skillnad, en bild?

– Jo men det kan göra skillnad, och det är viktigt att vi uppmärksammar flyktingar situation. Och visst kan vi hjälpa på gräsrotsnivå, men FN och EU måste agera mer resolut för att få stopp på krig i Syrien och så vidare, men vi gör ett försök i alla fall, säger Catharina Enhörning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista