Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Därför vill Kommunal stoppa anställning av läkare

7:29 min

Kommunal har fått kritik för att försöka stoppa två nyanlända läkare från att jobba som undersköterskor inom Landstinget Dalarna. Men Kommunals ordförande i Dalarna, Malin Ragnegård, menar att facket bara vill att arbetsgivaren ska ta större ansvar för sina anställda.

En av kritikerna mot det är Carl-Oskar Bohlin, moderat riksdagsledamot från Dalarna, som menar att Kommunal på det här viset försvårar integrationen av två personer som vill arbeta och göra rätt för sig.

– De här personerna vill ge något tillbaka till det land de kommit till efter att ha flytt från krig. Det som gör mig irriterad är att Kommunal sätter sig upp mot två kompetenta personer utan att ha några egentliga skäl till det, säger Carl-Oskar Bohlin, och fortsätter:

– Det här är två personer som studerat medicin i sex år och därefter specialiserat sig. Att man då från Kommunals sida säger att dessa personer inte är kompetenta nog att genomföra ett jobb som i Sverige kräver tre års gymnasial utbildning är för mig en ytterst märklig argumentation. 

Läkarna kom till Sverige från Syrien och Eritrea för några år sen och fick nyligen sina vikariat som undersköterskor förlängda, vilket Kommunal var emot. Men att facket medvetet skulle försvåra håller inte Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal Bergslagen, med om.

– Vi vill absolut inte hindra någon från att få jobb. Vi välkomnar verkligen nyanlända med utbildning och kunskap som vi kan ta tillvara på.

Vad är problemet då?

– Problemet är att vi ska ha rätt personer på rätt plats. Man ska jobba inom det yrke där man har sin utbildning och kunskap. Här har vi två personer som under lång tid jobbat inom ett yrke de inte har rätt utbildning till. När Landstinget ville förlänga deras anställning ytterligare ville vi att Landstinget skulle ta sitt ansvar och ge dessa personer arbete inom det område de är utbildade till, säger Malin Ragnegård.  

Anitha Sjöstrand-Benktsson, chef för resursgruppen på Falu lasarett, har hört av sig efter debatten och framför följande:

De två läkarna har arbetat 1 år, Ragnegård blandar ihop dem med en tredje läkare som arbetat som undersköterska. Han befinner sig nu i Linköping på deras speciella utbildning för utländska läkare och tar sin svenska läkarexamen i juni. De är inte legitimerade i Sverige, men har fått sin utländska utbildning godkänd och kan nu börja en lång väg mot legitimation här. Det innebär att man först ska ha genomgått alla kurser i svenska för att få skriva kunskapsprovet, vilket en av dem gör just idag. Det är inte säkert att det klaras vid första försöket. Därefter ska personen söka en AT-plats.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista