Ann-Britt Åsebol, riksdagsledamot moderaterna.
Ann-Britt Åsebol, moderat riksdagsledamot från Dalarna. Foto: Eva Larsen

Åsebol (M) tillbaka till riksdagen

Åsebol (M): "Roligt att få komma tillbaka"
3:15 min

Ann-Britt Åsebol (M) gör come back i riksdagen i höst. Hon ersätter Ulf Berg, som i går meddelade att han blir nytt landstingsråd för moderaterna.

Åren 2010-14 satt Ann-Britt Åsebol från Falun på dalabänken i riksdagen. Efter moderaternas dåliga val 2014 åkte hon ur och har sedan dess haft få politiska uppdrag. Hon har varit lekmannarevisor i landstinget.

Men i höst återvänder hon till riksdagen, när partikollegan Ulf Berg blir nytt landstingsråd i Dalarna.

- Det blir roligt att komma tillbaka. Jag tyckte att jag hann lära mig riksdagsarbetet under min förra period och blev därför lite nedstämd när jag åkte ur, säger Ann-Britt Åsebol.

Hon fyller snart 69 år och har gjort en lång politisk karriär i kommun, landsting, Svenska kyrkan (hon är invald i Kyrkomötet) och i riksdagen. I går valdes Ann-Britt Åsebol dessutom till länsordförande i pensionärsorganisationen SPF-seniorerna.

- Seniorfrågor är ett viktigt område som jag nu kan driva på riksdagsnivå, säger hon. Hoppas inte de två uppdragen kolliderar.

Skolfrågor - hon har varit rektor på en friskola - och mjuka frågor överhuvudtaget är andra områden hon ser fram mot att arbeta för i riksdagen.

- Och så vill jag arbeta för att alliansen vinner valet 2018, säger Dalarnas nyaste riksdagsledamot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".