kommunfullmäktige
1 av 2
Foto: Johannes Rosendahl.
Svante Parsjö Tegnér (L) Falun
2 av 2
Liberala politikern Svante Parsjö Tegnér säger nej till Falu Energis affär med två affärsmän. Foto: Robert Österlind. Foto: Robert Österlind

Liberal politiker vill stoppa Falu Energis miljardaffär

1:02 min

Gruppledaren för Liberalerna i Faluns kommunfullmäktige, Svante Parsjö Tegnér, vill stoppa Falu Energi & Vattens planerade miljardaffär tillsammans med det lilla bolaget Eco DC AB.

P4 Dalarna har avslöjat att den ene ägaren av Eco DC AB, Jan Lundquist, har eftertaxerats med drygt nio miljoner kronor för undanhållna inkomster och förmåner under sex beskattningsår. Han anklagas också för skatteflykt och Skatteverket vill i det fallet taxera honom med nästan 26 miljoner kronor i inkomst av tjänst.

P4 Dalarna har också berättat att den andre ägaren av Eco DC AB, Börge Granli, har drivit ett telekomföretag på norska Svalbard, tillsammans med pyramidspelsbolaget The 5 Percent Community.

Svante Parsjö Tegnér har gjort egna efterforskningar av Börge Granlis bakgrund.

- Dom här verkar inte ha någon högre affärsetik. Dom här ska vi inte ha något att göra med, säger Svante Parsjö Tegner (L), som kommer att rösta nej i fullmäktige till affären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista