Jobbar med dator och barn som pysslar
Foto: Foto: Hasse Holmberg och Erik G Svensson/TT.

Vabba eller vobba - dessa regler gäller

Fackexpert: "Kan inte ta hel tillfällig föräldrapenning och uppbära lön"
3:01 min

Bara var tredje småföretagare tar ut vab-dagar när barnen är sjuka. De flesta jobbar i stället hemifrån samtidigt som de tar hand om barnen, visar en undersökning från ekonomiföretaget Visma.

Hör vår fackexpert Håkan Danielsson Wahl berätta om vad som gäller om man vobbar.

I undersökningen uppger 42 procent att de vobbar när barnen blir sjuka, det vill säga jobbar medan de stannar hemma med barnen.

– I det läget är det viktigt att förklara vad som gäller, man kan inte ta hel tillfällig föräldrapenning och uppbära lön från sin arbetsgivare. Är man hemma och tar hand om barnen och jobbar halvtid, då kan man ta en halv dags tillfällig föräldrapenning. Men du kan inte uppbära ersättning både från försäkringskassan och lön från din arbetsgivare för samma tid, det säger den fackliga experten Håkan Danielsson Wahl.

Vem är det som bestämmer då: den som vobbar eller chefen?

– Absolut inte chefen, dels är barnens behov viktiga så klart. Men är barnens behov av ständig tillsyn då ska du ju inte jobba hemifrån, då är det vab som gäller.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".