SSAB i Borlänge
Foto: Johan Thorén.

160 tjänstemän varslas på SSAB i Borlänge

0:56 min

Ståltillverkaren SSAB inleder i dag förhandlingar om att minska antalet anställda i framför allt Borlänge och Oxelösund. Totalt kommer antalet anställda att minskas med 465 personer.

SSAB har lagt ett varsel som berör 160 tjänstemän i Borlänge.

Totalt sägs 265 tjänstemän upp i Sverige, och 150 arbetare i främst Borlänge och Oxelösund, men även Luleå och koncernfunktionen i Stockholm berörs. 50 tjänstemän sägs upp i Finland.

Tomas Jansson är ordförande för Unionen-klubben vid SSAB i Borlänge.

– Det här är fruktansvärt tungt, det här är tyngsta dagen under mina femton år på SSAB och säkert för många som har varit här betydligt längre. Folk är bestörta, chockade och oroliga.

Personalminskningen är bland annat en del av SSAB:s arbete för att effektivisera verksamheten.

SSAB gör en förlust fjärde kvartalet på drygt en miljard kronor.

– Det finns fortsatt en stor överkapacitet på marknaden, vilket också skapar en ökad prispress på stålprodukter. Det innebär att vi måste fortsätta att stärka vår relativa konkurrenskraft, både genom synergierna och genom att hela tiden effektivisera vårt sätt att arbeta i den löpande verksamheten, säger SSABs vd och koncernchef Martin Lindqvist i ett pressmedelande.

Målet är att förändringarna och de nya organisationerna ska träda i kraft i maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista