Almen Bibic
Almen Bibic. Foto: Stig Kenne / TT.

Gränsvakt i Danmark vägrade släppa in Bibic i Sverige

2:17 min

Almen Bibic från Rättvik, som nu spelar hockey i Rögle, var i lördags i Danmark då han bor precis vid gränsen. Men när han och hans kompisar skulle tillbaka till Sverige igen så fick Almen Bibic inte komma in i landet då han inte hade legitimation med sig. Vakten totalvägrade att släppa in mig, säger Bibic.

Almen Bibic berättar att han tappat bort sitt körkort, och fick då problem med att komma in i landet.

– Vakten totalvägrade att släppa in mig, det gick inte. Jag hade fotat mitt leg på mobilen men det funkade inte. 

Svenska polisen hade sagt att det inte skulle vara några problem att komma in i landet och att det bara var att uppge personnummer. Men det gick alltså ändå inte.

– Brorsan åker över till Sverige för att säga till svenska polisen och ringa dem, och säga att det är ok eftersom jag är svensk medborgare, och de gör det men han vägrade.

Till slut Almen Bibics bror åka till Ängelholm och hämta Bibics pass, åka till Helsingborg och ta färjan till Helsingör, så det blev tre timmars väntetid för Bibic.

– Jag fick vänta i tre timmar så för mig var det lugnt, men tänk på de som inte har något pass och som vill in i landet och inte får det. Det finns folk som har det värre än jag hade det, säger Almen Bibic.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista