SSAB i Borlänge
1 av 3
Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.
Bilden visar Kimmo Väkiparta, plats- och produktionschef vid SSAB i Borlänge.
2 av 3
Kimmo Väkiparta, plats- och produktionschef vid SSAB i Borlänge, på presskonferensen om varslet av 160 tjänstemän. Foto: Stefan Ubbesen.
Bilden visar Anders Georgsson från fackförbundet Ledarna.
3 av 3
Anders Georgsson, Ledarna. Foto: Stefan Ubbesen

Chock och oro efter varslet på SSAB

Tomas Jansson, Unionen: "Folk är bestörta, chockade och oroliga"
3:31 min

Ståltillverkaren SSAB varslar i dag 160 tjänstemän i Borlänge och totalt 465 personer i hela koncernen. Varslet kommer efter en förlust fjärde kvartalet på drygt en miljard kronor.

Totalt varslas 265 tjänstemän i Sverige, i främst Borlänge och Oxelösund, men även Luleå och koncernfunktionen i Stockholm berörs. 50 tjänstemän i Finland varslas om uppsägning.

– Den grundläggande orsaken är att det finns en överkapacitet på stålmarknaden, vilket orsakar prispress, och vi måste bemöta den prispressen med egna, kostnadssänkande åtgärder, säger Kimmo Väkiparta, plats- och produktionschef vid SSAB i Borlänge.

Varslet är ett tungt besked för de anställda och för de berörda fackförbunden: Unionen, Ledarna och

– Det är ju ett jättestort varsel. Jag har aldrig under den tid jag har jobbat fackligt inom tjänstemannasidan varit med om ett så här stort varsel. Det är som en chock, säger Anders Georgsson, fackförbundet Ledarna.

– Det här är fruktansvärt tungt, det här är tyngsta dagen under mina femton år på SSAB, säger Tomas Jansson, ordförande för Unionen-klubben vid SSAB i Borlänge.

– Vi är ungefär 700 tjänstemän i Borlänge och hur man ska klara ett bra arbete med 160 personer färre, det känns för dagen väldigt svårt att förstå, tillägger han.

Nu börjar förhandlingar mellan företagsledningen och de fackliga organisationerna. Målet är att förändringarna och de nya organisationerna ska träda i kraft i maj.

– Det ser jobbigt ut. Ungefär 20 procent av stålverksjobben har försvunnit i europa. Risken är att det måste bort några stålverk. Och då kan man ju undra hur SSAB och Outokumpu i Avesta resonerar, säger ekonomijournalisten Per Lindvall till P4 Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".