En läkarundersökning
Foto: Erik Svensson/TT.

Barnläkare avstängd efter misstankar om våldtäkt mot barn

2:51 min

En barnläkare inom Landstinget Dalarna misstänks för våldtäkt mot barn och har i januari stängts av från sin tjänst i avvaktan på förundersökningens resultat. Vi ser allvarligt på detta, säger Landstinget Dalarnas jurist, Lena Jönsson.

– Landstinget ser allvarligt på detta, det har inneburit att personen är avstängd, och vi har nu i januari fått veta att den här personen är misstänkt för våldtäkt mot barn, det säger Lena Jönsson, jurist på Landstinget Dalarna.

Läkaren misstänks ha begått brottet utanför tjänsten. Förundersökningen mot läkaren görs i Gävle men personen arbetar i Falun.

– Så vi tror att det inte har begåtts i tjänsten, men vi vet inte. Det här är uppgifter som inte går att få varken dementerade eller bekräftade, det är sekretess.

– Och vi har inte fått några frågor från polis och åklagare, så det gör att vi bedömer att det inte skett i tjänsten. Men vi ser allvarligt på detta och personen är avstängd.

Läkaren i fråga har arbetat inom barnhabiliteringen och har arbetat med barn i sitt dagliga jobb. 

– Vi har inga indikationer på att något inträffat under läkarens tjänstgöring i Landstinget Dalarna. Men självklart kommer vi rigga för att ta hand om frågor från oroliga föräldrar, men som sagt, vi ser ingen sådan anledning till oro. Men vi förstår naturligtvis att de här uppgifterna kan leda till oro, säger Lena Jönsson.

Det här är det andra fallet under kort tid där läkare i Falun misstänks för sexuella övergrepp mot barn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista