Nej, muslimer får inte låna utan ränta
1 av 2
Nej, muslimer får inte låna utan ränta. Foto: Montage: Helena Broström.
En korthårig mörk kille i svart skjorta och brun jacka
2 av 2
Frilansjournalisten Jack Werner. Foto: Karl Gabor

Främlingsfientliga krafter sprider populär artikel om räntefria lån

2:40 min

För tio år sedan publicerade vi en nyhet om att muslimer kanske skulle få låna pengar utan ränta. Den här nyheten har delats fler än 25 000 gånger i sociala medier, och delas fortfarande. Detta trots att det inte blev något av med de räntefria lånen.

Nyheten handlade om att det skulle bli ett samarbete mellan Ikanobank och Folksam, för att underlätta för de muslimer som följer Koranens regler att inte låna pengar mot ränta. Och artikeln har sedan 2006 spridits fler än 25 000 gånger.

Frilansjournalisten Jack Werner, med fokus på källkritik på internet, är inte förvånad över spridningen:

– Det bygger på människor som har en världsbild om att muslimer har en gräddfil i samhället och som vill sprida den bilden, säger Jack Werner.

Vilka grupper handlar det om?

– Det finns de som påstår att det är Sverigedemokraterna som ligger bakom spridningen. Men det har jag inga bevis för, säger Jack Werner, och tillägger att det är tydligt att det är främlingsfientliga krafter som ligger bakom.

Det handlade aldrig om att lånen till muslimer skulle vara gratis, utan att ränta istället skulle kallas för avgift. Men trots att det aldrig blev några särskilda lån till muslimer så märker Folksam ändå av artikeln.

– Vi får ibland irriterade frågor via mail eller sociala medier om de här lånen, säger Mikael Sjöberg Petersson, mångfaldsansvarig hos Folksam. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista