Projektledare för datahallar
1 av 2
Jan Fahlén, projektledare på Falu Energi. Foto: Henrik Hansson/Falu Energi
Gruppledare för liberalerna i Falun
2 av 2
Svante Parsjö Tegnér, Liberalerna. Foto: Robert Österlind/Sveriges Radio

Falu Energi anklagas för vänskapskorruption

3:55 min

Jan Fahlén, som är projektledare för Falu Energi & Vattens nya datahallar, har tagit in två affärsmän i detta miljardprojekt som han tidigare har arbetat ihop med.

När Jan Fahlén tidigare var chef för Trafikverkets IT-avdelning, hade han Börge Granli som sin högra hand och rådgivare. Samme Börge Granli är nu en av ägarna till företaget Eco DC AB som Falu Energi driver datahallsprojektet tillsammans med.

Den andre ägaren till Eco DC AB är Jan Lundquist, som också har haft uppdrag åt Trafikverket tidigare.

– Jag ser problem med det, därför att hans (Jan Fahléns) jobb har varit att etablera en datahall här som projektledare. Och då går han ut och plockar in sina gamla arbetskamrater eller kompisar, säger Svante Parsjö Tegnér som är gruppledare för Liberalerna i Faluns kommunfullmäktige.

– Och jag tycker ju att det tyder på en ganska utbredd vänskapskorruption då, att man fattar beslut på långtifrån objektiva grunder.

Svante Parsjö Tegnér ser en stor fara med att rekryteringar sker mellan befattningshavare som känner varandra väl.

– Då uppstår det efter hand en frestelsekultur, man gör tjänster och gentjänster. Och det blir omöjligt att få någon kontroll på det. Så därför måste man ju bygga upp en etik, en kultur där man är objektiv och inte håller på med sådana här saker, säger han.

Jan Fahlén meddelar att han inte vill ge några kommentarer tillsvidare. Han vill invänta den utredning av ärendet som Falu Energi & Vatten ska göra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista