Bilden visar en interiör på Arbetsförmedlingen.
1 av 2
Kompetensen inom industrin behövs, trots varsel, menar Arbetsförmedlingens chef i Dalarna: Peter Heidmark. Foto: Yvonne Åsell, Scanpix
Bilden visar SSAB:s fabrik i Borlänge.
2 av 2
På fredagen kom varslet mot 160 tjänstemän vid SSAB i Borlänge. Foto: Stefan Ubbesen

Varslade SSAB-anställda kan få söka jobb i andra branscher än industrin

Arbetsförmedlingen: "Deras chanser på arbetsmarknaden är ändå goda"
1:25 min

De 160 tjänstemän som har varslats från SSAB i Borlänge har goda chanser att hitta nytt arbete. Den bedömningen gör Peter Heidkamp, Arbetsförmedlingens chef i Dalarna. Däremot ser han ingen uppgång för industrijobben i länet.

– Om man ser generellt sett utifrån tjänstemän som tidigare arbetat inom SSAB och som blivit varslade, så har de goda chanser på arbetsmarknaden just nu, rent historiskt sett, säger Peter Heidkamp, Arbetsförmedlingens chef i Dalarna.

Hur ser läget ut från Arbetsförmedlingens sida när det kommer till industribranschen?

– Det är ingen uppgång där, och därför neddragningar men kompetensen om finns inom industrin är eftertraktad på flera närliggande yrken, till exempel ingenjörer och andra teknikinriktade företag, säger Heidkamp.

Hur ser efterfrågan på industrijobben ut?

– Generellt sett är den ganska låg just nu, men däremot i närliggande yrken och när det handlar om tjänstemän inom teknikintensiva företag är till exempel ingenjörer eftertraktade.

Om den här typen av varsel är typiska den senaste tiden har Peter Heidkamp svårt att svara på. Han säger att det i slutänden är den globala marknaden som styr.

– Vi har haft relativt få varsel här i Dalarna, anser jag, men när det väl blivit varsel är det också stålbranschen som drabbats. Och ser man på efterfrågan och produktionen, så finns det en viss överproduktion just nu, säger Peter Heidkamp och fortsätter.

– Och det är en global marknad som styr, och som vi naturligtvis även känt av här i Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".