Bilden är ett montage och visar fyra olika asylboenden i Dalarna.
Arkivbilder. Asylboendena på bilderna är slumpmässigt utvalda. Foto: Montage: P4 Dalarna.

Väktare patrullerar asylboenden i Dalarna

Asylsökande Muhammed: "Jag känner mig säker till 95 procent"
4:22 min

Asylboenden i Dalarna har sedan länge en höjd beredskap för att möta den hotbild som finns mot boendena. För att öka säkerheten har de bland annnat utökat personalstyrkan och anlitat väktare som patrullerar.

I helgen anhölls en person misstänkt för mord efter ett bråk på ett asylboende i Ljusne, Hälsingland. Men asylboenden utsätts också för hot utifrån. För en vecka sedan grep polisen 14 personer som misstänks för att de skulle attackera ett asylboende i Nynäshamn. I deras bilar hittades påkar, knivar och järnrör.

Sedan dess har Migrationsverket höjt bevakningen på alla sina asylboenden i Stockholmsområdet. På asylboendena här i länet har beredskapen varit höjd länge, det visar P4 Dalarnas rundringning.

Sandra Christiansen är boendeansvarig på Nuvida som driver flera asylboenden i länet.

– Vi har rutiner för hur man ska agera i olika situationer, all personal känner till den här planen. Vi har också bemanning dygnet runt och personalen är uppmärksam, berättar hon.

P4 Dalarna har varit i kontakt med ett 15-tal flyktingboenden runt om i länet. Ingen av dem som säger att händelsen i Nynäshamn i förra veckan fått dem att höja säkerheten. Ett fåtal boenden vill inte alls berätta något som rör deras säkerhetsrutiner, medan de flesta säger att de redan har ett bra säkerhetstänk sen tidigare. Flera boenden berättar att de har hyrt in väktare som patrullerar, andra har personal dygnet runt som håller uppsikt.

Här i länet har det varit två uppmärksammade händelser när folk utifrån har gått till angrepp mot ett asylboende. I augusti förra året tände någon eld på ett kors utanför asylboendet Skinnargården i Malung, och ungefär en månad senare grep polisen två män med bensindunkar i händerna utanför Gylle asylboende i Borlänge.

– Efter de incidenterna har personalen blivit mer uppmärksam. Vi har också satt igång med nattliga ronderingar, där man kollar av säkerheten utomhus, om det finns bilar eller personer som vi inte känner igen i närheten till exempel, säger Sandra Christiansen på Nuvida som driver både Gylle asylboende och Skinnargården.

Hur har de här händelserna påverkat både personalen och de boende?

– Personalen tyckte att det var obehagligt när det inträffade. De boende vet jag inte hur medvetna de är om det som hänt – i Borlänge vet jag att de var lite oroliga, säger Sandra Christiansen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".