Ylva Thörn
Ylva Thörn är nöjd med flyktingarbetet som gjorts inom Dalarna Foto: Johan Thorén.

Samarbete en nyckelfaktor vid flyktingarbetet

3:13 min

Hur ska nyanlända i Sverige få ett så bra mottagande- och en så bra etablering, som möjligt? Vad har gjorts och vad kan man göra? Det är frågor som stod i centrum för konferensen Sverige Tillsammans.

När flyktingsituationen diskuterades på fredagens konferensen på temat, pratades det bland annat om hur situationen ser ut, vad som gjorts och vad som kommer behöva göras. Och landshövding Ylva Thörn konstaterar att Dalarna klarat sig ovanligt bra, trots ett relativt högt flyktingmottagande.

– Man har gjort ett väldigt bra jobb i Dalarna som helhet, man har jobbat över kommungränserna väldigt mycket. Jag var ganska snabb med att träffa kommunalråden och jag gjorde det redan i slutet av september första gången, säger Thörn.   

– Alla kommuner tog fram alla resurser de hade. Alltifrån skola till boenden. Och Lyckligtvis, kan man säga nu då, fanns det en glesbygd som folka hade flyttat från, så det fanns lediga lokaler, och det har vi utnyttjat, säger Leif Nilsson (S), ordförande för Region Dalarna.

Men flera utmaningar återstår fortfarande, och bland de främsta är utbildning och att lära sig det svenska språket, Menar Erik Nilsson (S) statssekreterare i arbetsutskottet.

– En viktig sak är att inte bara vänta tills man har en perfekt svenska innan man börjar med yrkesutbildningar, utan att på ett tidigare stadie försöka få in yrkesutbildningar kombinerat med svenska till exempel, säger Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista