Bilden är ett montage och visar dels infrastrukturminister Anna Johansson, dels ett flygplan.
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) hoppas att det utredningsuppdrag som regeringen på torsdag ska ge Trafikverket ska skynda på processen för flygplatsprojektet i Sälen. Foto: Henrik Montgomery och Johan Nilsson/TT. Montage: P4 Dalarna

Statligt bidrag till Sälenflygplatsen ska utredas

Infrastrukturministern: "Vi måste säkerställa att de planer som finns håller, både ekonomiskt och på andra sätt"
1:48 min

Regeringen har avsatt en kvarts miljard kronor till det planerade flygplatsbygget i Sälen – utan att veta om reglerna tillåter att staten är med och medfinansierar på det sättet. Först nu ska de ta reda på det, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

– Vi lägger nu på torsdag (i dag) ett regeringsuppdrag till Trafikverket att utreda förutsättningarna att gå in med medfinansiering om 250 miljoner, säger Anna Johansson.

Pengarna är sedan tidigare vikta för flygplatsen i Sälen i den nationella planen, men regeringen har hittills inte tagit reda på om det verkligen är möjligt att ge ett sådant statsbidrag.

– Nej, planerna har ju inte varit så långt framskridna. Vi vill nu säkerställa att det finns en långsiktig, stabil finansiering, att det inte är något som krockar med EU:s regler för statsstöd och helt enkelt se till att det finns ett ordentligt beslutsunderlag för regeringen.

Trafikverket får fram till den 9 maj på sig att utreda saken, och därefter tar regeringen beslut om huruvida flygplatsbygget i Sälen får några pengar från staten eller inte. När beslutet tas i regeringen är ännu oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".