Rullstolsburna Oscar Sjökvist med en Dalatrafiksbuss i bakgrunden.
1 av 2
Oscar Sjökvist tycker inte att kollektivtrafiken fungerar för alla resenärer. Foto: Anna Lindgren
Rullstolsburna Oscar Sjökvist tar sig ombord på en buss. Han tar tag i sidorna av dörren och drar sig in.
2 av 2
Genom att ta tag i sidorna på dörren kan Oscar ibland ta sig själv ombord på bussen. Men han föredrar att busschaffören fäller ut rampen åt honom. Foto: Anna Lindgren

Svårt för rullstolsburna att åka buss i Dalarna

3:11 min

Dalatrafiks bussar är otillgängliga för rullstolsburna resenärer. Det är svårt att ta sig på och av bussarna och många gånger vet inte busschaufförerna hur man använder ramper och liftar.

Oscar Sjökvist från Borlänge är rullstolsburen och han åker ofta buss. Han tycker att det är dåligt att kollektivtrafiken inte fungerar bättre.

– Man blir ju förbannad egentligen. Det ska ju fungera för alla och när det inte gör det så är det något som är väldigt fel.

Oscar Sjökvist åker buss varje dag och han menar att det finns mycket som inte fungerar när han reser med Dalatrafik.

Bland annat är på- och avstigningar besvärliga. Ofta står bussen för långt ifrån plattformen eller så är det stor höjdskillnad mellan buss och plattform. Många gånger vet inte heller busschaufförerna hur liftar och ramper fungerar berättar Oscar.

– Det är irriterande när busschauffören inte alls vet hur hissen fungerar.

Hur vanligt är det att busschaufförerna inte har den kunskapen?

– Jag upplever att det är väldigt vanligt. Bara att fälla ut en mindre ramp är problem och det borde inte vara så svårt att veta hur man ska hantera det. Det borde alla veta om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista