Liberalerna vill få in nyanlända och unga genom så kallade startjobb. Foto: Yvonne Åsell/TT.
Liberalerna vill få in nyanlända och unga genom så kallade startjobb. Foto: Yvonne Åsell/TT.

Monica Lundin (L): Bättre med låglönejobb än inga jobb alls

7:32 min

Hur ska unga och nyanlända komma in på arbetsmarknaden? Liberalernas Monica Lundin menar att svaret på frågan stavas startjobb. Socialdemokraternas Fredrik Rönning är kritisk till idén.

Liberalerna föreslår en ny anställningsform som ska få in unga och nyanlända på arbetsmarknaden.

Den här anställningsformen kallar Liberalerna för startjobb. De jobben skulle ge en lön på mellan 14 000 och 16 000 kronor i månaden. Dessutom ska arbetsgivaravgifterna slopas för att göra det billigare att anställa och inkomstskatterna ska vara låga, enligt förslaget.

– Vi ser hur dagens arbetsmarknad lämnar en stor grupp människor utanför. Vi vill tänka nytt och utveckla den svenska modellen. Alla ska med, säger Monica Lundin från Liberalerna i Dalarna och lånar en socialdemokratisk slogan.

Socialdemokraten Fredrik Rönning, kommunalråd i Smedjebacken, ser många problem med Liberalernas förslag.

– Det verkar vara en standardlösning från borgerliga politiker att sänka lönerna, men det fungerar ju inte så, säger Fredrik Rönning, som får mothugg av Monica Lundin:

– Det är ju bättre att ha ett jobb med låg lön att inte ha något jobb alls. Nyanlända har ju inte en sportslig chans på arbetsmarknaden idag.

– Jag tror mer på utbildning för dessa personer än att sänka lönerna, säger Fredrik Rönning (S), som pekar på det faktum att arbetslösheten sjunker.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista