Louise Brown, antikorruptionsexpert
Louise Brown, antikorruptionsexpert Foto: Pressbild

Antikorruptionsspecialisten: Inte Dalarna nu igen

Louise Brown: "Det verkar vara mycket som pågår"
4:08 min

Projektledaren för Falu Energi & Vattens nya datahallar har tagit in två affärsmän i miljardprojektet som han tidigare har arbetat ihop med. Mycket tyder på att det handlar om vänskapskorruption enligt Louise Brown, antikorruptionsspecialist.

– Dalarna och Falun igen, tänker jag. Man har läst mycket om hoppbackarna och Uppdrag granskning och deras arbete kring Leksands kommun bidrag och skatteplanering gällande det lokala hockeylaget. Man får intrycket av att det är mycket som pågår lokalt, säger Louise Brown, antikorruptionsspecialist och författare till boken "Den skenhelige svensken - korruption utan konsekvenser".

Vet man hur vanligt det är med just vänskapskorruption i Sverige?

– Det är det här som är lurigt eftersom vänskapskorruption inte är straffbart och därför saknas det statistik. Men jag vet att det förekommer och är allmänt accepterat i många sammanhang.

Varför är det allvarligt då, om det inte är straffbart?

– Det handlar om en lämplighet och det handlar om kostnader, förtroende. När vi pratar om att tilldela uppdrag på andra grunder än kompetens brukar det resultera i att man förvränger marknadsmekanismerna som resulterar i kvalitétsbrister. Och det kostar och om det nu är kommunal verksamhet som ska vara aktörer i näringslivet så är det ju medborgarna som betalar för det här, säger Louise Brown.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".