Bilden visar ryggarna av två poliser.
1 av 2
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
polisförbundets ordförande i Dalarna Anna Ekstam
2 av 2
Polisförbundets ordförande i Dalarna Anna Ekstam. Foto: Johannes Rosendahl.

Inte en enda polis tycker att det har blivit bättre efter omorganisationen

Anna Ekstam, Polisförbundet Dalarna: "Ett organiserat kaos"
2:46 min

Ingen polis, alltså noll procent, tycker att polisen blivit mer effektiv sedan omorganisationen för ett år sedan. Det visar en undersökning som fackförbundet Polisförbundet gjort.

 – Polisförbundet har i 1,5 år påpekat på ett väldigt tydligt sätt att det inte kommer att fungera att genomföra omorganisationen på det sätt man har valt. Både medlemmar själva och Polisförbundet har framfört det på alla möjliga sätt, säger Anna Ekstam, ordförande för Polisförbundet i Dalarna.

Vad är det som har blivit sämre?

– Jag kan kalla det för ett organiserat kaos, där makten har fördelats på ett annat sätt än tidigare. Det har blivit mycket svårare att samarbeta och hitta lösningar, säger Anna Ekstam och fortsätter:

– Sedan är det inte klart hur saker och ting ska fungera, långt ifrån. Att förändra allt i ett svep, då kan man nog inte vänta sig något annat än det här resultatet.

Enligt Polisförbundet har polismyndigheten försökt genomföra omorganisationen alldeles för snabbt. Anna Ekstam säger att enskilda poliser påverkas negativt i sin arbetssituation.

– Många poliser upplever frustration och ilska, en del känner säkert bitterhet och blir ledsna och besvikna.

Vad vill ni att arbetsgivaren gör?

– Framför allt tycker jag att man ska dra ned på tempot och att de olika delarna, ansvarsområdena, pratar mer med varandra. Och att man ger Polisförbundet mer inflytande, för det var väldigt mycket av det som försvann vid omorganisationen. Polisförbundet och alla våra medlemmar har oerhört mycket kloka tankar och idéer och erfarenheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".