Bilden visar två personer i en judomatch.
Judo och andra idrotter kan spela en viktig roll i integration av nyanlända. (Bilden är inte tagen i Rättvik.) Foto: Itsuo Inouye/TT

Judo lockar nyanlända i Rättvik

2:36 min

Den senaste tiden har många nyanlända personer börjat träna judo i Rättvik. Nu vill judoklubben jobba mer med integration och anstränger sig aktivt för att locka asylsökande till träningarna.

Det var förra året som judoklubben fick idén att bjuda in asylsökande till träningarna.

– Jag jobbade som vikarie på ett HVB-hem då. Pojkarna ville ha något att göra, och vi såg att här fanns möjlighet för dem att göra saker med svenska ungdomar, säger Jim Thydén, ordförande i Rättviks judoklubb. 

Hur har responsen varit?

– Jättebra. De vill ha något att göra på fritiden och säger "ja, vi kommer!".

Hur har responsen varit från övriga klubbmedlemmar?

– Bra. Det blir ju inga egna träningar för dem som kommer utifrån utan de tränar tillsammans med andra klubbmedlemmar – det är det som är integration.

Idrott kan betyda mycket för integration av nya invånare, tror Jim Thydén.

Det kan ju uppstå språkförbistringar i början. Hur har det gått med det?

– Ja, det är ju så att judo är en japansk sport och alla kasten har japanska namn, och dem förstår inte vi heller, säger Jim Thydén och skrattar.

– Äh, vi visar ju. Judo är väldigt fysiskt, så vi visar och pratar lite engelska och lite fingerspråk och – ja, det blir mycket skratt och roligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista