Bengt Lock i Sörskog där fem vindkraftverk står och snurrar.
1 av 2
Bengt Lock i Sörskog fick vara med och säga vad han tyckte innan vindkraftverket bakom honom restes. Foto: Stefan Ubbesen
Bilden visar Joakim Storck, Hanne Stenbäck och Jan Andersson.
2 av 2
Joakim Storck (C), kommunalråd i Falun, Hanne Stenbäck, landsbygdsutvecklare i Falun, och Jan Andersson från organisationen Triple Steelix deltar i seminariet om vindkraft. Foto: Stefan Ubbesen

Kommunalrådet: Viktigt med dialog när vindkraften byggs ut

2:59 min

På ett seminarium i Falun i dag handlar det om att det finns mycket goda förutsättningar för att bygga ut vindkraften i Dalarnas och Gävleborgs län. Det som är utmaningen är människors delaktighet, säger Joakim Storck (C), kommunalråd i Falun.

– Alla har en känsla för vindkraft – positiv eller negativ – och jag tror att med rätt process, där vi kanske kan vara med från kommunens sida, så går det att åtminstone få en bättre acceptans för vindkraften, säger Joakim Storck.

I Sörskog utanför Falun bor Bengt Lock granne med en handfull vindkraftverk. Han berättar att det inte var några protester mot dem innan de restes, och han är fortfarande positiv till dem.

– Vad jag vet så har det inte varit några större problem med de här, säger han.

I dagens vindkraftsseminarium i Falun deltar ett 60-tal personer från myndigheter, organisationer och företag. En av dem är Jan Andersson från organisationen Triple Steelix. Han anser att ansvaret för att bygga ut vindkraften främst ligger på samhället – inte företagen.

– Det är klart att man skulle kunna ställa krav på företagen att hjälpa till, men jag tycker att det är fel. Det är inte de som är experter på det, säger han.

I Dalarna och Gävleborg finns flera vindkraftparker som fått tillstånd och väntar på byggstart. Men behovet av förnybar energi är fortsatt stort, säger Joakim Storck:

– En sak som vi fått veta i dag är att om vi ska nå målen med ett förnybart energisystem, måste vi fortsätta att bygga ut alla former av förnybar energi i väldigt hög takt för att klara det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista