Läkarundersökning
1 av 2
Foto: Tomas Oneborg/TT.
Karin Stikå Mjöberg och Pehr Guldbrand
2 av 2
Karin Stikå Mjöberg och Pehr Guldbrand. Foto: Stefan Ubbesen.

Klagomål på våldtäktsmisstänkte läkaren kom in redan 2010

Chefsläkare Pehr Guldbrand: "Det var ett klagomålsärende på hans sätt att undersöka barn"
4:05 min

En barnläkare inom Landstinget Dalarna misstänkts för våldtäkt mot barn, och stängdes i januari av från sin tjänst. Men redan 2010 kom ett klagomålsärende om den aktuelle läkaren in, något som landstingsledningen inte fick veta förrän förra sommaren. Inte acceptabelt, säger landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg.

Läkaren polisanmäldes i fjol och i november greps mannen och blev förhörd. Han har arbetat inom barnhabiliteringen i Falun och har arbetat med barn i sitt dagliga jobb. 

Till TT säger chefsåklagare Patrik Säflund att det misstänkta brottet ska ha skett 2006 fram till och med oktober 2008. I mitten av januari i år stängdes läkaren av från sitt arbete.

Enligt chefsläkare Pehr Guldbrand så fick de veta detta för nästan ett år sedan.

– Blixten kom i början av förra sommaren då vi fick information om det här, och då började vi titta efter om vi hade ytterligare information kring den här läkaren. Och då hittade vi ett klagomålsärende som var inlämat från en föräldraförening 2010. Det var ett klagomålsärende på att hans sätt att undersöka barn, barnen hade upplevt det integritetskränkande, och det upplever vi också när vi läser det, som väldigt besvärande, berättar chefsläkare Pehr Guldbrand.

Finns det en risk att han gjort sig skyldig till fler liknande exempel?

– Ja vi kan inte utesluta det men jag måste betona det att det är en brottsutredning som pågår nu och han är ju inte dömd på något vis, och vi vet själva väldigt lite om brottsutredningen, säger Pehr Guldbrand.

Klagomålsärendet 2010 utreddes internt på kliniken, och informationen nådde inte landstingsledningen förrän i början av förra sommaren.

Karin Stikå Mjöberg, är landstingsdirektör, och hon är mycket skakad över det hela.

– 12 januari fick jag det här på mitt bord, och det här är inte alls acceptabelt, säger hon.

Vart ska de föräldrar som är oroliga vända sig?

– De ska först och främst vända sig till den enhet där de går på behandling. Där finns det chefer som kan rådgöra och hjälpa dem vidare. Men om man misstänker något så ska man direkt gå till polis och åklagare, säger Stikå Mjöberg.

Förundersökningen mot läkaren görs i Gävle men personen arbetar i Falun.

Det här är det andra fallet under kort tid där läkare i Falun misstänks för sexuella övergrepp mot barn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".