Peter Hultqvist. Foto: Pontus LundahlTT.
Foto: Pontus Lundahl/TT.

Hultqvist fick lägenhet av stiftelse

2:21 min

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) från Borlänge har fått en övernattningslägenhet i Stockholm av en militär stiftelse.

Peter Hultqvist har det politiska ansvaret för Sveriges försvar, men är inte anställd inom Försvarsmakten. Trots det kunde han få en övernattningslägenhet i en av stiftelsens fastigheter efter att han blivit försvarsminister, skriver Svenska Dagbladet.

Claes Tornberg, stiftelsens ordförande, vill inte bekräfta att försvarsministern är hyresgäst.

– Vi har en mycket hård policy att vi över huvud taget aldrig lämnar ut namn på någon som bor i våra lägenheter, säger han till tidningen.

Men uppgiften bekräftas av en ansökan om att avstå från besittningsrätten som skickats till hyresnämnden i Stockholm. Ansökan är undertecknad av Peter Hultqvist och chefen för bostadsförmedlingen vid MHS-Bostäders kansli.

Claes Tornberg säger till Svenska Dagbladet att stiftelsen har länsstyrelsens tillstånd att i mån av plats hyra ut lägenheter till regeringskansli och statstjänstemän. Den uppgiften dementeras till tidningen av länsstyrelsen i Stockholm.  

Ekot har sökt försvarsminister Peter Hultqvist utan framgång. Hans pressekreterare Marinette Nyh Radebo säger att säkerhetsskäl hindrar vidare kommentarer till tidningsuppgifterna.

– Jag kan varken dementera eller bekräfta uppgifterna eftersom Peter Hultqvist är en skyddsperson. Av säkerhetsskäl kan inte namnet på hyresvärden eller adressen lämnas ut, säger hon till Ekot. 

Givet att tidningsuppgifterna stämmer, varför bor ministern i en lägenhet avsedd för Försvarshögskolans elever eller försvarsanställda?

– Som jag sa tidigare kan jag varken dementera eller bekräfta, utan det jag kan säga är att Peter Hultqvist har ordnat sitt boende själv och det finns inget beroende till den hyresvärd han hyr lägenhet av.

Men om det är en stiftelse som har med Försvarshögskolan att göra så är det väl ganska nära ministern?

– Jag kan som sagt inte bekräfta eller dementera, eftersom det är en skyddsperson vi pratar om. Men det jag kan säga om hyresvärden är att enligt stadgarna så är styrelsen oberoende av försvarsmyndigheterna. Det är länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för den fastighet där försvarsministern har sin övernattningslägenhet i Stockholm, säger Marinette Nyh Radebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista