Eco Datacenter och Susanne Norberg
1 av 3
Eco Datacenter och Susanne Norberg. Foto: Bild till vänster: Sweco Architects AB/Nordisk Kombination Arkitekter AB. Bild till höger, foto Robert Österlind/Sveriges Radio.
Kommunalråd i Falun
2 av 3
Susanne Norberg (S). Foto: Robert Österlind/Sveriges Radio
Klimatsmart datacenter i Falun
3 av 3
Projektet med datahallarna i Falun har pågått sedan 2013. Foto: Sweco Architects AB/Nordisk Kombination Arkitekter AB

Falu Energi & Vatten tvingas att backa och börja om

Kommunalrådet: "Det är otroligt viktigt att det här går rätt till"
1:03 min

Efter den senaste tidens avslöjande så pausar Falu Energi och Vatten planerna på att bilda ett bolag med privatägda EcoDC AB. De skulle ha gjort en miljardsatsning på klimatsmarta datahallar i Falun tillsammans.

Förra veckan kunde P4 Dalarna avslöja en rad saker om ägarna till EcoDC AB, en av företagarna anklagas för skatteflykt och den andra har samarbetat med ett pyramidföretag.

Nu har kommunägda Falu Energi och Vatten alltså beslutat att pausa bolagsbildningen med EcoDC AB. Enligt ett pressmeddelande från Falu Energi och Vatten vill de inte stressa fram ett så viktigt beslut utan de väljer att bromsar upp för att alla ska känna att de är med på resan.

Falu Energi och Vatten har informerat sin ägare, Falu kommun, om den här pausen, och de två affärsmännen som äger EcoDC AB vill också pausa bolagsbildningen.

– Det är otroligt viktigt att det här går rätt till, säger Susanne Norberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Falu kommun.

- Det har kommit fram en hel del uppgifter och självklart måste vi ju se till att det går riktigt till i de fortsatta leden nu.

Innebär det här att man även kommer att titta på andra möjliga samarbetspartners?

- Det är ju ett uppdrag som Falu Energi har.

De har fått det uppdraget?

- Nej, de har inte fått något uppdrag nu. Precis som jag säger, vi får fortsättningsvis föra en dialog.

Nu ska det genomföras en oberoende granskning av bolagsbildningen och Per Dahlberg, Falu Energi och Vattens vd, säger i pressmeddelandet att det är annat som också ska redas ut. Förhållandet mellan Falu Energi och Vatten och Falu kommun ska redas ut, och vem som gör vad när det gäller näringslivsetableringar.

Per Dahlberg tar också upp kundernas förtroende. Han säger att han förstår att det finns en oro, men att Falu Energi och Vatten vill vara helt öppna med hur de arbetar och att de tål att granskas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".