Morots och kokosgratäng med sweetchilimarinerad fläskfilé.
Morots och kokosgratäng med sweetchilimarinerad fläskfilé. Foto: Sveriges Radio

Morot + kokos = mums

Förmiddagskocken Sara Nyström fick med sig ordet morot hem förra veckan och kom tillbaka med detta recept.

För 4 portioner

600 gr morot

2 pressade vitlöksklyftor

400 ml kokosmjölk

1/2 tsk ingerfära

2 krm salt

2 msk maizenaredning

1 dl riven ost

Skala och skär upp morötterna i 0,5 cm tjocka skivor, lägg dem i en kastrull och tillsätt kokosmjölken, vitlöken, ingefäran samt saltet. Koka upp och låt det sjuda ihop i 5 minuter, red sedan av med maizenamjölet. Häll upp i en ugnssäker form, strö sedan över osten och grädda vidare i ugnen på 175 grader i 25 minuter.

1 liten fläskfilé ca 600 gr

Smör att steka i

Salt och svartpeppar

Putsa fläskfilén fri från senorna, salta och peppra rikligt och bryn sedan på alla sidor i en stekpanna med smöret. Lägg upp i en ugnssäker form och låt den gå klart i ugnen på 125 grader i ca. 25-30 minuter, den skall ha uppnått en innertemperatur på 70 grader. När sedan köttet är klart får det vila i 10 minuter innan man skär upp den i tunna skivor, lägg upp på ett fat och ringla sedan över sweetchilimarineraden som består av...

1 dl sweetchilisås

1/2 dl rapsolja

1 msk citronsaft

Salt och några drag med svartpepparkvarnen

Vispa ordning allt i en skål. Häll över fläskfilén och servera den till morots & kokosgratängen.

Mer om Saras recept

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".