Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Jessica Gow/TT.

Försvarsministerns boende inte brottsligt

2:21 min

Det kommer inte att inledas någon förundersökning om brott med anledning av Svenska Dagbladets uppgifter om att försvarsminister Peter Hultqvist (S), Borlänge, hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse MHS-Bostäder.

Det saknas anledning att anta att brott har förövats enligt överåklagare Gunnar Stetler.

Han säger också att han inte kan se att det är otillbörligt att Försvarsmakten tillgodoser försvarsministerns lägenhetsbehov.

Orsaken till beskedet är Svenska Dagbladets uppgifter om att försvarsminister Peter Hultqvist (S) hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse MHS-Bostäder. Stiftelsens syfte är att tillhandahålla bostäder och Försvarshögskolans personal och försvarsanställda. I den gruppen ingår dock inte Hultqvist.

Inte heller Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, bedömer att uthyrningen till Hultqvist är olaglig utifrån korruptionslagstiftningen.

- Men man kan fundera över lämpligheten, säger hon.

Att Hultqvist har fått en förmån genom hyreskontraktet är klart, enligt Sundén

- Om man går före i en kö eller om man får lägenhet i Stockholm utan att stå i kö så är det utan tvekan en förmån, säger hon.

Sundén betonar att det är viktigt att organisationer följer sina egna regler och att statsråd framstår som goda förebilder. Hon tycker att man borde klara ut vilka principer som ska gälla för statsråds boenden så att man slipper diskussioner i framtiden.

Länsstyrelsen är den myndighet som ska se till att stiftelser följer sina egna fastslagna ändamål och regler. MHS-bostäder hade begärt ett förhandsbesked om det gick att hyra ut lägenheter även till anställda i regeringskansliet.

I förhandsbeskedet skriver länsstyrelsen att man inte har några invändningar mot att lägenheter i undantagsfall och för en begränsad tid hyrs ut även till anställda i regeringskansliet. Förutsättningen är dock att lägenheterna inte efterfrågas av elever vid försvarshögskolan eller försvarsanställda. Huruvida det villkoret är uppfyllt i Hultqvists fall känner länsstyrelsen inte till.

- Det finns anledning för länsstyrelsen att ta kontakt med stiftelsen för ett klargörande, säger Jonas Johansson, pressekreterare på länsstyrelsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista