PRO:s bostadspolitiska seminarium Britt Stig Arvidsson, Margareta Bladfors Eriksson, äldreminister Åsa Regnér och Christina Tallberg.
PRO:s bostadspolitiska seminarium hölls i år i Borlänge. Britt Stig Arvidsson, Margareta Bladfors Eriksson, äldreminister Åsa Regnér och Christina Tallberg deltog. Foto: Stefan Ubbesen / Sveriges Radio

Viktigt med trygga bostäder för äldre – äldreministern på bostadsseminarium i Borlänge

Åsa Regnér: "Angelägen konferens om bostadsfrågor för äldre"
0:57 min

Äldreminister Åsa Regnér besökte i dag Borlänge och Forum Kvarnsveden där hon deltog i ett bostadspolitiskt seminarium som arrangerades av PRO.

– Det är väldigt intressant för mig att se olika exempel på hur man jobbar med äldreomsorg och det var ett bra tillfälle för mig att vara med på PRO:s angelägna konferens om bostadsfrågor för äldre, säger Åsa Regnér till P4 Dalarna.

Bostadsfrågan är en av PRO:s högst prioriterade frågor. Enligt pensionärsorganisationen är bristen på bostäder för äldre akut. Det behövs byggas minst 350 000 bostäder, bara för äldre, enligt siffror som PRO tagit fram.

– Vi har gjort ett boendepolitisk program och en av de viktigaste frågorna vi jobbar med i PRO är det här med boendet, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.

Att ha ett bra och tryggt boende är väldigt viktigt för äldre, menar Christina Tallberg. Men många har inte det och det leder till problem.

– Om du bor tre trappor upp utan hiss och har fått mindre rörelseförmåga och har svårt att komma ut, så leder ju det till isolering.

Vid seminariet diskuterades också den så kallade "Luleåmodellen". Enligt modellen går det att skapa både billiga bostäder för äldre och äldreomsorg av god kvalitet till en lägre kostnad.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".