Mjölk på glasflaska
Anders Åkerberg, Malin Floridan, Emma Johansson, Samuel Johansson Foto: Sveriges Radio

Nu är det dags igen för mjölk på glasflaska

Anders Åkerberg: "Du vet vad du köper"
2:49 min

Förr köpte man sin mjölk på glasflaska eller i kruka och nu blir det verklighet igen. I Stora Skedvi har Anders Åkerberg inlett ett samarbete med en lokal mjölkproducent där lokal mjölk ska säljas i mjölkflaskor som förr i tiden. 

Idag köper man mjölk i pappersförpackningar på en internationellt prisutsatt marknad. Det här gör att mjölkbönderna i Sverige kämpar med att få ekonomin att gå ihop. Nu prövar en del bönder i Sverige olika sätt att få ett bättre pris och det finns också ett konsumentintresse att betala mer. 

– Det här är ju ganska nytt även om det bygger på ett gammalt koncept, säger Anders Åkerberg i Stora Skedvi.

Han har inlett ett samarbete med en lokal mjölkproducent där lokal mjölk ska säljas i mjölkflaskor som förr i tiden.

– Vi såg det som en möjlighet att få bättre betalt för mjölken för nu är det ju ganska dålig lönsamhet för oss mjölkproducenter, säger mjölkproducenten Samuel Johansson.

Mjölken kommer att pastöriseras i ett mikromejeri i den gamla Vikabrödfabriken och där kommer den också att säljas i en automat. Kunderna kan köpa en glas flaska som de själva fyller med önskad mängd mjölk.

Anders Åkerberg tror på det här konceptet som redan har etablerats på andra håll i Sverige.

– Ja, det här tror jag på och det kommer mer och mer. Och de som har börjat med det här har lyckats ganska bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".