Karta Älvdalen
1 av 3
I de här åtta byarna kommer man dra fiber via kabel till medlemmarna Foto: Karta: CartoDB. Grafik: Helena Broström.
Ordförande i fiberförening
2 av 3
Lena Håkansson. Foto: Robert Österlind

Nu får 163 orter och byar i Dalarna bredband via fiberkabel

2:08 min

En jättesatsning på bredband via fiberkabel till 163 orter, 1 900 arbetsplatser och 7 000 fastigheter sker just nu i Dalarna. Totalt satsas 400 miljoner kronor på den massiva fiberutbyggnaden. 

- I Dalarna har man prioriterat bredbandsutbyggnad för det finns ett stort behov, framför allt utanför de större tätorterna, säger Joakim Holback, chef för projektet Digitala Dalarna som är drivande bakom den här utbyggnaden.

Det är länsstyrelsen och Region Dalarna som står bakom Digitala Dalarna, som just nu driver på i två fiberprojekt.

I det enda projektet satsar Europeiska regionala utvecklingsfonden, Eruf, hälften av de 200 miljoner kronor som det kostar att lägga 100 mil fiberkabel mellan 163 orter i Dalarna, vilket gör att 1 900 arbetsplatser kan anslutas. Den andra halvan satsas av landstinget och kommunerna i Dalarna.

Det andra projektet, Landsbygdsprogrammet kallat, omsätter också runt 200 miljoner kronor och leder till att 7 000 fastigheter i Dalarna kan koppla in sig på fibernätet.

Lena Håkansson, ordförande i Gördalen Mörkret Fiberförening, är glad över den här satsningen:

- I dag så är alla beroende av mobiltelefon och den fungerar bra. Men i vissa väderlekar och när det är mycket folk i trakten så fungerar det sämre. Det är viktigt att ha en stabil uppkoppling, säger hon.

I Älvdalens kommun kommer nu byar som Gördalen, Mörkret, Storbäcken, Lillådalen, Strömsildret, Tjärnvallen, Njupåsen och Fulufjällsbyn att kunna ansluta till bredband via fiberkabel. Men det är inte gratis. Varje fastighet får betala runt 15000 kronor för anslutningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista