Bilden visar Ragnar Kroona, socialdemokratisk styrelseordförande för Falu Energi och Vatten.
Bilden av Falu Energi och Vatten har skadats av avslöjandena kring bolagets samarbetspartner, men själva projektet om klimatsmarta datahallar är inte skadat, tror Ragnar Kroona (S), styrelseordförande för Falu Energi och Vatten. Foto: Martin Eriksson

Falu Energis styrelse kände till tveksamheter kring affärsman

Ragnar Kroona (S), ordförande i Falu Energi: "Vi hade förtroende för dem"
3:16 min

Styrelsen för kommunägda Falu Energi och Vatten visste om de tveksamheter som fanns kring en av de affärsmän som det kommunägda bolaget tänkte samarbeta med i miljardprojektet om klimatsmarta datahallar i Falun. Även Faluns kommunledning var informerad, säger styrelseordförande Ragnar Kroona (S). 

– Ja vi visste om tveksamheterna kring Börge Granli, säger Ragnar Kroona (S), styrelseordförande i Falu Energi och Vatten.

Däremot kände styrelsen inte till att den andre affärsmannen, Jan Lundquist, anklagas för skatteflykt.

– Det är ju anklagelser. Det är klart att hade vi fått något tips om det, så hade vi grävt ytterligare i det, precis som vi nu gräver i bådas bakgrund och renommé, säger Ragnar Kroona.

Borde inte ni i styrelsen ha tagit initiativ till att noggrannare kontrollera vilka som drev det här bolaget?

– Ja, så här i efterhand kan man naturligtvis alltid vara självkritisk, men de har ju jobbat tillsammans med oss i två års tid och jobbat på egen bekostnad och gjort ett jättebra jobb. De har lagt ner väldigt mycket tid, så vi hade förtroende för dem.

Är det en belastning för datahallsprojektet att Eco DC AB:s frontfigurer har de här bakgrunderna?

– Ja, det är klart. Även vår renommé påverkas.

Har det som kommit fram den senaste tiden skadat projektet?

– Nej, projektet är inte skadat.

Nu pausar Falu Energi och Vatten arbetet med att bilda ett gemensamt bolag med Börge Granli och Jan Lundquist för datahallsprojektet. Kan ni ens fortsätta samarbeta med dem?

– Nu har vi en personutredning och vi får se vad den utmynnar i, säger Ragnar Kroona och tillägger:

– Vi har under ett par års tid med jämna mellanrum informerat kommunledningen, så de har vetat precis vad vi håller på med.

Tror du att det här projektet kommer att bli verklighet?

– Ja, det tror jag, säger Ragnar Kroona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".