Landstinget Dalarna missade att fakturera 3500 patienter.
Landstinget Dalarna har i dagarna skickat ut en ursäkt till berörda patienter. Foto: Sofie Lind

Landstinget Dalarna missade att fakturera 3500 patienter

1:25 min

Över 3 500 av Landstinget Dalarnas patienter har i dagarna fått hem en faktura från röntgenavdelningen daterad 2014. De försenade fakturorna har väckt oro och många har hört av sig till landstinget.

En av de drabbade patienterna är Sören Hammarström och han menar att det här är oseriöst.

– För mig är det väldigt oseriöst att skicka ut det såhär. Ett företag som landstinget borde ju se till att allt står rätt till, om man har två år på sig och de inte hittar felet förrän nu, säger Sören Hammarström och fortsätter.

– Sådant här får inte förekomma. Ett tekniskt problem ska ett sådant här stort företag fixa till direkt, inte efter två år, menar han.

Eva Samuelsson som är enhetschef vid Landstinget Dalarnas ekonomienhet menar att fakturorna inte följt med när en uppgradering av det administrativa systemet vid röntgenavdelningen uppdaterades. Det uppdagades under 2015.

Hon berättar att det var viktigt för dem att skicka med ett följebrev för att be om ursäkt och förstärka legitimiteten i fakturorna.

– Det som har hänt är att en enskild besökstyp hos våra röntgenmottagningar inte har blivit debiterade tidigare. Det skedde en förändring i systemet som gjorde att just de här patienterna inte blev fakturerade, säger Eva Samuelsson.

Hon berättar att de nu anstränger sig för att ställa allt till rätta och menar att det enda seriösa är att ta ansvar för att de ålagda betalningarna slutförs.

– Jag vill betona att det här är 3500 av närmare 600 000 fakturor som vi skickar årligen, säger Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista