Emma Skoglund håller upp en bild på sig själv från tidigare.
Emma Skoglund är mycket friskare nu än på bilden hon håller upp, men tumören hon har är obotlig. Foto: Lars Svan

Emma lever med en obotlig hjärntumör – nu reser hon till Sydafrika

2:31 min

I september för fem år sedan fick Emma Skoglund i Borlänge beskedet att hon har en obotlig hjärntumör. Åren har varit tuffa, men nu ska hon ge sig ut på en resa som hon för bara ett halvår sedan inte trodde var möjlig.

Emma Skoglund, 26 år från Borlänge, är en av åtta medlemmar i Ung Cancers mentorskapsprogram som ska resa till Sydafrika. I morgon lördag går flyget.

– Syftet med resan är mycket att ta sig utanför sin trygghetszon. När man blir sjuk blir världen väldigt liten och livet stannar en aning, berättar Emma när P4 Dalarna hälsar på.

Gruppen kommer att besöka Kapstaden och Langa, en kåkstad utanför Kapstaden, där kommer de träffa barn som är med i projektet Project Playground.

– Vi ska ta del av barnens vardag där. Det blir perspektiv på livet, att även andra har det tufft i livet.

Fast på andra sätt...

– Ja, på andra sätt. Men jag har hört från andra medlemmar som åkt att igenkänningsfaktorn är väldigt hög. Oavsett om det är fattigdom eller våld i hemmet så får man liknande tankesätt, som om man har drabbats av sjukdom. Det blir tankar om framtiden och väldigt stora och svåra frågor, säger Emma Skoglund.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista