Kött och flaggor.
Montage Sverigs radio. Foto: Picasa 3.0

Härifrån kommer köttet på din restaurang

3:17 min

Kyckling från Thailand, oxfilé från Polen och lamm från Nya Zeeland. Det serveras på restauranger runt om i länet. På Ikea serveras bland annat kött från Tyskland och Irland.

Ann Holster är chef för Ikea Foods vars restaurang i Borlänge serverar kött som kommer från bland annat Tyskland och Irland.

– Vi är stolta över att vi serverar bra mat som håller bra kvalitet och att vi kan hålla ett lågt pris. Vi ställer krav på kvalitén, säger hon.

I en granskning som P4 Dalarna har gjort så har vi besökt nästan 50 restauranger runt om i länet. Allt från pizzerior och hamburgerställen till krogar och finare restauranger. Knappt på någon av restaurangerna som vi besökt har vi sett att det stått på menyn från vilket land köttet kommer.

På de flesta ställen har inte heller personalen kunnat svara direkt på frågan utan har först fått lov att kolla med någon i köket eller en chef.

Sagt på vår sida på Facebook om utländskt kött på restauranger:

Tror att det skulle vara en marknadsfördel för den restaurang som serverar lokal producerad mat , bra också för bygden.

På min restaurang [...] hittar ni bara svenskt kött och kyckling. Så har det varit de senaste tre åren.

Självklart är det viktigt. Inte bara för hur djuren behandlats etc. utan även för att med mindre omkostnader borde även priset på en lunch/middag sänkas och inte bli till en ökad vinstmarginal för restaurangen.

Ett fåtal restauranger, oftast de lite dyrare, svarar att dom alltid eller för det mesta har svensk kött. Annars är svar vi får att kycklingen kommer från Thailand, nötkött kan komma från Polen, Estland eller Brasilien. Lamm kommer från Nya Zeeland. Fläsk kan komma från Tyskland eller Danmark. Ibland svarar också billigare ställen att dom har svensk kött ibland, och dyrare ställen att dom har utländskt. Det kan variera från vecka till vecka.

Restaurang Chapeau d´or i Falun är en av få restauranger som säger att dom bara serverar svenskt kött. Aziz Jaïem jobbar som kock där.

– Köttet kommer från Siljans chark så det är bara svenskt kött. Vi tänkte att vi vill gynna svenska bönder. Någon enstaka gång om året får vi köpa från annat håll om Siljans chark inte kan leverera, säger han.

På stan i Avesta träffar jag Marlene, hon kollar alltid efter ursprungsmärkningen på köttet när hon handlar i mataffären.

– Ja jag vill köpa svenskt, det är så mycket antibiotika i utländskt kött.

Kollar du upp ursprunget när du äter på restaurang då?

– Det är väl det som är problemet, där frågar jag faktiskt inte, säger hon.

Restaurangbranschens arbetsgivarorganisation Visita lägger sig inte i vilket kött restaurangerna serverar. 

Sara Sundqvist är livsmedels- och miljöstrateg på Visita. Enligt henne är orsakerna till att restaurangerna serverar utländskt kött flera:

– Tillgång, leveranssäkerhet, kvalitet, pris. Det finns fortfarande en brist på svenskt nötkött.

Matens pris i P1 granskar vad som döljer sig bakom de låga matpriserna och avslöjar en verklighet där människor skadas, djur lider och miljön förstörs. Läs mer om Matens pris här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista