Ungdomshuset Arenan
1 av 2
Arenan, som under tio år varit en mötesplats för unga, kan nu komma att flytta sin verksamhet. Foto: Therésa Persson
Kulturhuset tio14 i Falun
2 av 2
Kulturhuset tio14 i Falun, före detta Falu Folkets hus. Foto: Therésa Persson

Ungdomshuset Arenan kan komma att flytta till Kulturhuset tio14

1:53 min

Ungdomens hus Arenan är ett politiskt beslut ifrån att flytta sin verksamhet till nya Kulturhuset tio14, före detta Folkets hus i Falun.

Kostnaden för Arenan är i dag 1,2 miljoner kronor om året. Pengar som istället kan användas till att göra bättre verksamhet av, menar Jocke Wredelius, enhetschef på tio14.

– Funderingarna i mig har gått kring hur delaktiga ungdomarna i Falun egentligen är kring allt som sker. Det kanske inte är optimalt att ha ett stort hus en bit bort, som står och kostar enorma pengar, säger Wredelius och fortsätter. 

– Istället kan vi frigöra medel till verksamhet så mycket det går. Det är en idé som kan innebära att vi kan jobba mer flexibelt, säger Jocke Wredelius.

Vad innebär det mer konkret?

– Vi ska jobba närmare fritidsgårdsverksamheten bland annat med hjälp av våra ungdomscoacher. Jag tror också att vi kan nå unga i kommunens alla hörn på ett bättre sätt, än vad vi gör om vi har ett stort hus, som ibland står lite tomt, i stan och väntar på besökare.

Jocke Wredelius vill betona att det är en verksamhetsutveckling och inte en besparing. Detta för att kunna nå fler ungdomar med gemensamma krafter.

Det här innebär att ungdomscoacherna som tidigare varit belägna vid Arenan, under våren börjar jobba lite mer ute på fältet och möta unga genom uppsökande verksamhet. De ska ha sin utgångspunkt från Kulturhuset tio14 framöver.

Arenans och Kulturhuset tio14:s fadderpolitiker, Johan Eklund, tycker att förändringen på sikt är nödvändig.

– Ibland så behöver man tänka nytt för att skapa nya saker. Det blir en mer flexibel organisation. Verkligheten ser annorlunda ut i dag och ungdomar har andra mötesformer, det gäller att även söka upp ungdomar där de redan träffas och skapa aktiviteter där, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista