Kabel för optisk fiber (bredband).
Fiberkabel grävs ner i stora delar av Dalarna, något som nu får kritik från professorshåll. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

Professor kritisk till fibersatsningen i Dalarna

2:02 min

För 400 miljoner kronor ska 163 orter och byar i Dalarna få bredband via fiber. Men nu kommer kritik mot utbyggnaden. Man slösar med pengar, säger Per Ödling, professor i telekommunikation.

– Jag är ju starkt kritisk till att man väljer en teknologi istället för att välja den som är bäst i varje situation, säger Per Ödling, som är professor vid Lunds universitet i telekommunikation.

Han är inte kritisk till fiber som teknik utan tycker att det är ett slöseri med pengar att investera i fiber överallt.
– Fiber är den dyraste teknologin i snitt. Av den palett av olika saker som man kan välja på, ska man välja det mest prisvärda så att det räcker till fler.

Per Ödling ser två förklaringar till varför bredband via fiber blivit så populärt.
– Den ena är att vi var väldigt duktiga på fiber på 80-talet, vilket ledde till att folk började på ett väldigt osakligt sätt att tala för varan, säger han och fortsätter:
– Den andra orsaken är att vi svenskar har så stor tro på det sociala kontraktet och det allmännas bästa, att man som privatperson är villig att betala för att någon annan ska äga något.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista