Varg+skog
Kaliber har granskat Svenska Jägareförbundets dubblar roller, som flera gånger ifrågasatts. Foto: Gary Kramer/ AP/ TT (varg). Lena Pettersson/SR (skog)

Svenska Jägareförbundets dubbla roller ifrågasätts

Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna om dubbla stolar
1:08 min

Sveriges största jägarorganisation, Svenska Jägareförbundet, får varje år cirka 50 miljoner kronor av staten för att utföra vissa uppgifter inom viltvården. Nu får organisationen kritik i P1-programmet Kaliber för att ha dubbla roller.

En stor del av Svenska Jägareförbundets uppdrag handlar om att ge myndigheter och allmänhet objektiv information om viltfrågor och jakt. Men samtidigt är förbundet en intresseorganisation som bedriver ett framgångsrikt lobbyarbete i samma frågor. 

Det här kallas "Allmänna uppdraget" och en stor del handlar om att ge objektiv information till myndigheter och allmänhet om viltvårdsfrågor.

Konstruktionen är problematisk, säger Andreas Duit, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet:

– Det finns en ganska stor risk att intressen som inte omhuldas av Jägareförbundet inte kommer till tals i lika hög utsträckning när man fattar beslut, säger Andreas Duit.

Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna håller inte med om att förbundet sitter på dubbla stolar.

– Jag kan förstå frågan men jag kan inte se det. Det har ju gjorts granskning på granskning av det här och allmänna uppdraget förändras ju genom åren. Det är ju regeringen som bestämmer och även granskar utförandet av uppdraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".