Pontus Gunnarsson, präst i Hedemora-Garpenbergs Församling. Foto: Martin Eriksson / Sveriges Radio.
Pontus Gunnarsson, präst i Hedemora-Garpenbergs Församling. Foto: Martin Eriksson / Sveriges Radio. Foto: Pontus Gunnarsson, präst i Hedemora-Garpenbergs Församling. Foto: Martin Eriksson / Sveriges Radio.

Prästens experiment: Att leva som en asylsökande

2:05 min

Ersättningsnivåerna till asylsökande har inte ändrats sedan 1994, något som gör prästen Pontus Gunnarsson i Hedemora upprörd. Nu testar han att leva på lika lite pengar som en asylsökande får per dag, vilket väckt många reaktioner.

– Jag blev arg när jag fick höra om det här. Om man inte ser över ett bidrag på 22 år, då tycker jag man gör fel, säger Pontus Gunnarsson.

Fram till påsk lever han nu på 61 kronor per dag.

– Det är dagersättningsnivån om man som asylsökande är sammanboende med andra i ett eget hushåll. Bor man själv får man 71 kronor. För den som bor i ett asylboende handlar det om 19 kronor i ersättning per dag, säger Pontus Gunnarsson, som genom sitt experiment både vill ifrågasätta ersättningsnivåerna och ta död på en del myter om ersättningen till asylsökande.

– Jag känner en frustration över att det finns så många felaktiga rykten om det här. Det finns ju människor som har som aktivt intresse att sprida desinformation. Och det kan jag inte tolerera.

Pontus Gunnarsson har både fått hejarop och kritik för sitt försök.

– Jag har blivit kallad för prästskrälle, idiot och hycklare. Jag var förberedd på att jag skulle få kritik, men inte på grovheten i ordvalen, säger Pontus Gunnarsson, som inte tycker att han tar partipolitisk ställning genom sin aktion.

– Jag uttalar mig inte om vilka som ska få komma hit, hur många de ska få vara eller något sådant. Jag vill bara rikta ljuset på ersättningsnivåerna.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista