Hällefors Ovako.
1 av 2
OBS: Bild tagen på Ovako på annan ort. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio.
Rickard Qvarfort är på vd Ovako Bar AB.
2 av 2
Rickard Qvarfort är på vd Ovako Bar AB i Smedjebacken. Foto: Brita Kohlström

Chefer på Ovako krävs på ansvar för dödsolycka i Smedjebacken

0:34 min

Klockan nio i dag börjar en rättegång i Falu tingsrätt, där två chefer på företaget Ovako ställs till svars för en svår arbetsplatsolycka i Smedjebacken där en person miste livet.

Olyckan skedde en natt i slutet av 2013. 

Den anställde hade arbetat ensam vid en maskin där man tillverkar stålbalkar, som gjuts av flytande stål med en temperatur på över tusen grader. Bland hans arbetsuppgifter var att rensa bort skrotbitar som fastnat i maskinen, ett riskabelt arbete som måste utföras snabbt.

På morgonen hittades den anställde livlös.

Nu åtalas alltså två chefer vid Ovako för arbetsmiljöbrott som vållat annans död.

– Jag har bedömt att de inte gjort det de ska och inte följt arbetsmiljölagen och dess föreskrifter, säger kammaråklagare Helena Ecckerrot Flodin till P4 Dalarna.

Hon menar att arbetsgivaren varken har bedömt riskerna för att komma i kontakt med det farliga heta stålet eller riskerna med ensamarbetet.

– Som jag och Arbetsmiljöverket ser det är det tydligt att det är ett riskområde, man ser med blotta ögat att det är farligt.

Åklagaren Helena Ecckerrot Flodin vill även att Ovako ska dömas att betala 1,5 miljoner kronor i företagsbot.

Ovako Bar AB:s vd beklagar den tragiska olyckan men vill inte kommentera rättegången.

– Vi bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete och vi är inne i en rättslig prövning så jag kan inte kommentera det med, säger vd Rickard Qvarfort.

Rättegången pågår hela denna vecka.

Förra året inträffade sammanlagt 34 arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. Järn- och stålindustrin har hittills haft mer än dubbelt så hög andel arbetsplatsolyckor som genomsnittet för alla branscher.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista