Bilden visar en hög med mynt.
Migrationsverket vill att regeringen höjer ersättningen till asylsökande. Nivån har legat still i 22 år. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Migrationsverket: Den här summan pengar får en asylsökande

3:24 min

P4 Dalarna har ringt Migrationsverket för att reda ut: Hur mycket – eller lite – pengar får en asylsökande egentligen, och vad ska pengarna räcka till?

– Det ser lite olika ut. Man kan bo på en anläggning där mat tillhandahålls, och då får man en lägre ersättning på 24 kronor, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör vid Migrationsverket.

– Pengarna ska räcka till hygienartiklar, fritidsaktiviteter, viss sjukvård och det man behöver för sin livsföring. Dock inte hyra,

Om man bor i eget boende, vad ligger dagersättningen på då?

– Då är det 61 kronor om man bor tillsammans med någon och 71 kronor om du är ensamstående, och då ska ju pengarna också räcka till mat.

Hur har man kommit fram till att det är just de här nivåerna som ska gälla?

– Det är politikerna som bestämmer beloppen. Det styrs av riksdag och regering, säger Sophia Öhvall Lindberg vid Migrationsverket.

De här nivåerna har legat på samma nivå i 22 år. Hur kommer det sig?

– Det är återigen politikerna som bestämmer det, men det är klart att det har ju hänt mycket med prisutvecklingen i landet, så vi från Migrationsverkets sida ser ju också att ersättningen är låg och har också tagit upp det för några år sedan med regeringen att vi tycker att det är problematiskt.

Som asylsökande kan man också söka särskilda bidrag utöver dagersättningen. Hur vanligt är det att man får det?

– Det är ganska vanligt. De särskilda bidragen är ju tänkta för kostnader som man inte har möjlighet att spara ihop sin dagersättning till, exempelvis glasögon eller spädbarnsutrustning, vinterkläder och sådant.

Hur länge kan man få dagersättning?

– Dagersättning har man under tiden som asylsökande, och om man får avslag och överklagar sitt beslut. Även de som får avslag och ska återvända fortsätter att leva på dagersättning tills dess att de kan åka hem. Samma sak gäller för dem som får uppehållstillstånd, tills de flyttar till en kommun, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Så mycket pengar får en asylsökande

På boenden med fri mat:

  • 24 kronor/dag för en ensamstående vuxen
  • 19 kronor/dag per person för vuxna som delar hushållskostnader
  • 12 kronor/dag för barn t.o.m. 17 år (fr.o.m. tredje barnet halveras dagersättningen)

På boenden där mat inte ingår:

  • 71 kronor/dag för en ensamstående vuxen
  • 61 kronor/dag och person för vuxna som delar hushållskostnader
  • 37 kronor/dag för barn 0–3 år
  • 43 kronor/dag för barn 4–10 år
  • 50 kronor/dag för barn 11–17 år (fr.o.m. tredje barnet halveras dagersättningen)

Källa: migrationsverket.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista