En svartvit bild på Konrad Kujau som förfalskade Hitlers dagböcker.
Konrad Kujau som förfalskade Hitlers dagböcker. Foto: AP/TT

Hitlers dagböcker- en källkritisk dundertabbe

3:11 min

Det kan ju vara lite knepigt att veta hur man ska förhålla sig till allt som cirkulerar runt på nätet idag - men desinformation och rykten fanns även innan internet. Vi blickar tillbaka på källkritiska missar genom historien och hamnar bland annat i Hitlers dagböcker.

Fabian Persson är docent i historia vid Linneuniversitetet och kan mycket om källkritiska missar genom historien.

– Det bästa exemplet på källkritiska missar är Hitlers dagböcker, de var en förfalskning helt enkelt. I början av 1980-talet var det en antikvitetshandlare, Konrad Kujau, som kom i kontakt med den tyska tidskriften Stern och erbjöd dem att köpa Hitlers dagböcker.

Efter det plockades det in historiker för att verifiera dagböckernas äkthet.

– Några var kritiska men några intygade också att de stämde.

Hur hade han förfalskat dem?

– Han imiterade Hitlers handstil, vilket han faktiskt gjorde ganska dåligt. Han köpte olika typer av bläck för att få fram det som han tyckte såg bäst ut och så skvätte han te på papperet efter att ha skrivit på dem, för att de skulle se gamla ut. Dessutom bankade han dagböckerna mot sitt skrivbord för att de skulle se medfarna ut, berättar Persson.

Ganska snabbt började man undersöka dagböckerna och insåg att flera saker inte verkade stämma.

- Man kunde se fler och fler problem och till slut erkände han att dagböckerna var förfalskade och sattes i några fängelse i några år för bedrägeri. Efter det levde han bland annat på att förfalska körkort, säger Persson.

Andra områden där man kan hitta exempel på dålig källkritik är fotografier.

– Sovjet var till exempel ökänt för att radera bort personer ur fotografier när de inte längre var önskvärda. Man började tidigt "photoshoppa", drottning Victoria i England brukade i slutet av 1800-talet till exempel "photoshoppa" bort sina dubbelhakor för att kontrollera bilden av sig själv. Ungefär som att folk vill kontrollera bilden av sig själv idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista