Vit chokladmousse med chokladbaconflarn
Vit chokladmousse med chokladbaconflarn Foto: Sveriges Radio

Sara bjuder på chokladefterrätt - med bacon

Bacon i en efterrätt funkar det? Ja enligt vår kock Sara Nyström, som menar att det är en riktig höjdare. Så idag bjuder hon på vit chokladmousse med chokladbaconflarn.

För 4 portioner.

2 dl grädde

150 gr Vitchoklad

Värm upp grädden i en kastrull tillsammans med den vita chokladen tills den har smält, var noga med och röra hela tiden och undvik att göra det på för högre värme utan smält den på låg värme så ej man riskerar och bränna chokladen. När grädden är helt slät hälls den upp i en skål och ställs in i kylen i minst 6 timmar helst över natten för att vila. När sedan moussen skall serveras vispas den upp som vanlig grädde, var dock noga med att ej vispa den för hårt. Den skall vara luftig och len i konsistensen och när den skall läggas upp använd då en ordentligt uppvärmd sked eller en spritspåse.

50 gr 72% mörk choklad

4 knapperstekta baconskivor ( 150 grader i ugnen, 20 minuter )

1 krm havssalt

Smält chokladen och finhacka baconet. Tag ett smörpapper och bred ut chokladen tunt på den, var snabb och sprid ut baconet jämnt över chokladen och strö på havssaltet. Låt det stelna och bryt den i längre flarn.

2 hela blodgrape

2 hela apelsiner

12 basilikablad

1 msk socker ( ev 1 msk till om citrusfrukterna har för hög syra, efter eget tycke )

Skala grapefrukten och apelsinerna med en kniv och filéa sedan ur alla frukterna. Pressa ur all saft i en skål och tillsätt sockret och rör tills det har smält. Lägg i filéerna och strimla även ner basilikan. När sedan det skall serveras används både saften och frukten i en dessertskål och över det chokladbaconflarnet och toppa det med chokladmoussen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".