Nytt matkoncept i Borlänge.
1 av 2
Exempel på aptitretare som de äldre kommer att bjudas på. Foto: Johan Thorén
Anita Nordström, Ann-Helene Willermark, Therese Holst berättar om nytt matkoncept för äldre.
2 av 2
Anita Nordström ordförande omsorgsnämnden i Borlänge, dietisten Ann-Helene Willemark och Therese Holst, verksamhetschef. Foto: Johan Thorén

Nytt matkoncept för äldre i Borlänge

2:38 min

Maten på Borlänge kommuns äldreboenden ska bli mer varierad och näringsriktig. Dessutom blir serveringen mer flexibel och med fler måltider.

Det nya matkonceptet i Borlänge innebär att de äldre får något lätt att bryta nattfastan med på morgonen. De får sedan äta frukost när de vill. Förmiddagsfika serveras klockan 11 och klockan 14 serveras en trerätters lunch.

Vid klockan 18 är det sedan dags för middag och på kvällen får de äldre kvällsfika.

– När man blir äldre så tappar man ofta aptiten och är inte sugen på stora portioner mat, och då har vi sett att det är bättre att man äter lite, men ofta istället, säger dietisten Ann-Helene Willemark.

Konceptet har redan provats på det särskilda boendet Kungsljuset och ska nu införas på Åkershem. Sedan är tanken att alla särskilda boenden för äldre i kommunen ska följa efter.

Enligt Therese Holst, verksamhetschef för särskilt boende i Borlänge, så upplever hon att de äldre som äter sina måltider utspritt under en hel dag är piggare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista