Amanda Bergman är aktuell med första fullängdsskivan. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Amanda Bergman är aktuell med första fullängdsskivan. Foto: Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Amanda Bergman släpper debutalbum - inspireras av naturen i Dalarna

4:04 min

Amanda Bergman från Gagnef har en karriär som soloartist bakom sig och är hyllad för sitt band Amason, som är en av storfavoriterna på Grammisgalan på onsdag kväll. Som om det inte vore nog släpps hennes egna debutalbum, Docks, på fredag. 

Trots den långa meritlistan har det ännu inte kommit nåt fullängdsalbum i Amanda Bergmans namn- men på fredag är det dags. Kulturnytts Carl Moberg har träffat Amanda som berättar om jobbet med skivan. 

– I ganska många år har det här med att göra en skiva känts som att det har tagit otroligt stora proportioner i mitt liv, alltså något jag funderat på, på daglig basis men ändå aldrig kommit någonstans med, säger Amanda Bergman.

Men från början hade hon inte ens tänkt att bli musiker. 

– Jag har en uppfostran av att man ska utbilda sig och skaffa sig ett jobb och helst klippa sig. Det kanske inte var så förenligt med att bli musiker. Det anses ändå lite som motsatsen. Det kanske var så att det behövdes en längre process än vad jag trodde för att kunna omvända sig själv, och sina föräldrar och sin farmor och få det att kännas lugnt för alla parter.

Det kan kanske kännas lite märkligt att Docks är hennes debutskiva. Hon debuterade redan år 2009 under pseudonymen Hajen och har därefter spelat under namn som Jaw Lesson och Idiot Wind.  Hennes grupprojekt Amason är i år också Grammisgalans stora favoriter efter hyllade albumet Sky City.

– När jag började med det började jag verkligen känna att jag hade en yrkesidentitet och det är ganska viktigt. Om man ska jobba med något varje dag är det bra att man känner ungefär vad det är man jobbar med. Det kan hjälpa till i den dagliga processen.

Den nya skivan Docks är präglad av relationstema och stora ögonblick. Soundet känns kanske igen en aning från Amason, flera av bandmedlemmarna är med som musiker på hennes skiva.

Amanda Bergman är uppvuxen i Björka utanför Gagnef i Dalarna och även en del av hennes förkärlek för naturen har läckt över från Sky City. Men till skillnad från den plattan som kryllar av låttitlar namngivna efter djur, finns det på Docks bara en enda.

Sviker du djuren Amanda?

– Nej det gör jag inte. Absolut inte. Jag vet inte hur det kan ha hänt att det inte har blivit fler djurtitlar. Det förvånar mig faktiskt när du säger det men jag har väl lite paus från dem.

Man får ju en bild av att du och naturen hör ihop väldigt mycket. Är naturen viktig för dig?

– Ja, den är helt fundamental, självklar. Den är otroligt viktig. Jag har växt upp i naturen så jag vet inte så mycket annat. Det har varit min fond alltid. Jag tänker att den miljön man växer upp i blir ens verklighetsuppfattning. I sin tur blir ens verklighetsuppfattning en spegel på hur man ser på livet i övrigt och hur man tar sig igenom saker och hur man mognar. Det är klart att det perspektivet är väldigt centralt när jag skriver låtar och texter. Så indirekt spelar nog naturen en väldigt stor roll, säger Amanda Bergman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista