Foto: TT
Foto: TT

Slavliknande arbetsvillkor bakom kycklingen på din tallrik

1:49 min

Flera restauranger som vi besökt runt om i länet berättar att dom serverar kyckling som kommer från Thailand. Men arbetsförhållandena för människorna som arbetar med kycklingproduktionen där är inte bra, enligt en rapport som organisationen Swedwatch gjort.

Kalle Bergbom på organisationen Swedwatch berättar att det är fattiga migrantarbetare som ofta utnyttjas i kycklingproduktionen i Thailand.

– Ofta har dom utlovats en lön som är mycket högre än den som dom får, dom får inte organisera sig facklig och har ofta stora skulder dom måste betala av för att dom fått jobbet från början, säger han.

I en granskning som P4 Dalarna har gjort så har vi besökt nästan 50 restauranger runt om i länet. Allt från pizzerior och hamburgerställen till krogar och finare restauranger. Knappt på någon av restaurangerna som vi besökt har vi sett att det stått på menyn från vilket land köttet kommer.

På de flesta ställen har inte heller personalen kunnat svara direkt på frågan utan har först fått lov att kolla med någon i köket eller en chef.

Ett fåtal restauranger, oftast de lite dyrare, svarar att dom alltid eller för det mesta har svensk kött. Annars är svar vi får att kycklingen kommer från Thailand, nötkött kan komma från Polen, Estland eller Brasilien. Lamm kommer från Nya Zeeland. Fläsk kan komma från Tyskland eller Danmark. Ibland svarar också billigare ställen att dom har svensk kött ibland, och dyrare ställen att dom har utländskt. Det kan variera från vecka till vecka.

Även den svenska branschorganisationen Svensk fågel är kritisk till att det serveras thailändsk kyckling på dalarestaurangerna.

– Det är ett svek mot de svenska bönderna och mot konsumenterna, säger Maria Donis VD på Svensk fågel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista