Kött och en dalahäst
Jeff Blemonte/FlickR/CC BY. Map of the Urban Linguistic Landscape/Flickr/CC BY. Mike Licht/Flickr/CC BY.

Kritik mot okunskapen om köttets ursprung

Daniel Öhman: "Det är jättedåligt, det måste de ju kunna svara på"
2:52 min

Kyckling från Thailand, oxfilé från Polen och lamm från Nya Zeeland. Det serveras på restauranger runt om i länet. Och knappt på någon av restaurangerna vi har granskat, så vet man var köttet kommer ifrån. Jättedåligt, säger Daniel Öhman, som skrivit boken Matens pris.

Daniel Öhman är reporter på Sveriges Radio och alltså en av författarna till boken Matens pris, och han är alltså inte förvånad över allt utländskt kött på restaurangerna i Dalarna.

– Det har ju visat sig gång på gång att lunchrestauranger framför allt varit väldigt sena att ta till sig den senaste tidens forskning och utveckling som går mot mer ekologiskt och närproducerat, säger han.

Och att restaurangerna inte ens kan svara på var köttet kommer ifrån, är dåligt, tycker Öhlund.

– Det är jättedåligt, det måste de ju kunna svara på.

Nej det är inte helt lätt att veta varifrån köttet på våra restauranger kommer. Men kanske blir det enklare.

Konsumentminister Per Bolund (MP) förespråkar en ursprungsmärkning på restauranger, så att man ska kunna se varifrån biffen kommer.

– Vi vet ju att intresset från konsumenterna för hur och var maten producerar ökar, och man vill som konsument påverka vad man äter. Och därför är det viktigt att vi också ger information så att vi konsumenter kan fatta medvetna val, säger Bolund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".