Sopor
Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Kräver att Vamas ledning avgår efter bråk om sopor i Malung

3:42 min

Ett bråk om sopor har blossat upp i Malung-Sälens kommun. Och det har gått så långt att man kräver att ledningen för Vamas att avgår. Detta efter ett brev från Vamas till stugägare om obetalda fakturor som upplevts som hotfullt.

Det var efter att flera stugägare kraftigt protesterade mot kommunens nya sopavgift, som det kommunala vatten-och avfallsbolaget Vamas gick ut med ett brev till de stugägare som vägrade betala fakturan.

Och det här brevet har upplevts som hotfullt. Till och med så hotfullt att Per-Arne Oscarsson, som är ordförande i intresseorganisationen Lima Besparingsskog, tycker att ledningen för Vamas bör avgå.

– Man säger i brevet att man hamnar i brottsregistret om man inte betalar fakturan, och man påstår att man vid en förlust i tingsrätten får stå för motpartens kostnader, säger Per-Arne Oscarsson, och fortsätter:

– Och det här är en otillbörlig påtryckning för att förmå kunderna att betala och det kan vara brottsligt.

Och han tycker alltså att verkställande ledning bör avgå.

– Det här så pass graverande enligt vårt sätt att se. Hade det här inträffat i en näringsverksamhet ute i verkligheten då hade de redan fått gå.

Björn Sjögren, VD i Vamas, vill inte vara med i en intervju om det här men skriver till P4 Dalarna så här i ett mail:

Att det finns intressegrupper som vill ha mig avsatt ser jag som normalt i denna position. Det kan även vara ett bra bevis på att jag gör mitt jobb riktigt och inte viker för intressegrupper som i en mindre kommun anser sig ha större rätt än andra. Det alltid särintressen som är för eller emot vissa beslut som är tagna av de folkvalda dvs kommunfullmäktige och jag som tjänsteman får ta skäll när jag genomför dessa beslut.

– Jag representerar som styrelseordförande i Besparingsskogen ungefär 1 200 delägare, och det är väl inte någon liten intressegrupp, säger Per-Arne Oscarsson.

Även en del stugägare har ju betett sig hotfullt mot personalen på Vamas, överreagerar ni inte lite här?

– Jag står inte bakom att man går in på deras kontor och uttrycker sig olämpligt, även om jag vet att kontakter jag har haft är riktigt förbannade. Men man ska väl inte skjuta budbäraren, utan den som är skyldig till det här, säger Oscarsson.

I ytterligare ett mail till P4 Dalarna skriver Björn Sjögren så här:

I juridisk mening betyder bestridande av en faktura att den är tvistig. En riktig bestridan medför att fordringsägaren (VAMAS) enligt god inkassosed inte får skicka inkassokrav utan istället får vända sig till domstol. Tyvärr har många inte insett betydelsen av att bestrida en faktura och VAMAS har därför i ett motbrev försökt att informera i all vänlighet om den låsta situationen. Viville göra dem som bestridit medvetna om att de startat en tvist. Alternativet hade varit ännu värre dvs att gå direkt till tingsrätten. Tyvärr så missuppfattande vissa detta brev och reagerar fel då tanken var att informera om läget. Visst kunde skrivelsen ha varit tydligare och det blev vissa fel då den ursprungliga versionen kortades ner (den mänskliga faktorn var framme). Det var väldigt olyckligt men i sak ändrade det ingenting. Vis av erfarenheten så inser jag att det gick lite för fort och under rådande situation borde texten ha varit mer "politiskt korrekt". Det är viktigt att komma ihåg att vi skrev detta svar för att informera i all vänlighet om den låsta situationen.

Det hade säkert inte spelat något roll vad vi skrivit för vissa personer är så upprörda av sakfrågan att de hade reagerat på vilket svar som helst som inte innebar att de slipper betala grundavgiften.

Personligen tycker jag de flesta överreagerar. De är trots allt vuxna, myndiga människor. De borde ta konsekvenserna av sitt eget agerande. Inte skylla på VAMAS eller andra. Kanske även ta reda på vad som gäller innan man börjar en tvist. Det är ju inte VAMAS som startat detta. Det är ett beslut i kommunfullmäktige som vi utför.

Sh#t happens och att fela är mänskligt. Nu försöker vi reda ut detta på bästa sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista