En läkare
1 av 2
Foto: Foto: TT.
Pia Johansson, förtroendevald i Autism & Aspergerföreningen Dalarna
2 av 2
Pia Johansson, förtroendevald i Autism & Aspergerföreningen Dalarna. Foto: Therésa Persson

Misstänkte dalaläkaren blev anmäld upprepade gånger

1:41 min

Det har kommit in fler anmälningar mot den läkare i Dalarna som är misstänkt för våldtäkt mot barn, än vad som tidigare framkommit. Trots klagomålen har läkaren fortsatt sitt arbete, fram tills 2015 då han stängdes av.

Mellan 2010 och 2015 har föräldrar skickat in flera klagomål till patientnämnden som också hanterats internt. Trots ytterligare klagomål har läkaren fortsatt sitt arbete, ända fram tills i år då han i januari stängdes av.

Bland annat ska dalaläkaren ha vägrat att genomföra en undersökning på en ung pojke med funktionshinder, om inte mamman lämnade rummet. Undersökningen uteblev då mamman ville stanna, och istället började läkaren i fråga att diskutera insättning av läkemedel. 

Läkaren har efter undersökningen skrivit i journalen att modern nekat till en undersökning. Något som inte stämmer, enligt henne.

Redan 2010 lämnade Pia Johansson, som är förtroendevald i en handikapporganisation i Dalarna, in ett klagomål till avdelningen på landstinget där läkaren arbetade. Det var också den anmälan som föranledde att han sedan stängdes av, och en förundersökning inleddes. 

Pia Johansson är kritisk och oroad över att han har fått fortsätta arbeta fram tills 2015.

– Det är oroväckande att det dröjt så länge innan vår skrivelse togs på allvar, känner vi. Den innehåller ett allvarligt material från vår sida gällande läkaren. Vi förutsatte att Landstinget Dalarna skulle gå till botten med den här skrivelsen på en gång, men nu har det gått lång tid och vi oroar oss för vad som hänt under den tiden? Hur många fler barn har drabbats? säger Johansson och fortsätter:

– Vi känner att vi inte har blivit tagna på allvar, utgången hade ju varit en annan, det vet vi ju nu. Vi har berättelser från föräldrar som styrker att det här kan ha pågått i över tio år nu.

Vad kräver ni av landstinget vad gäller ansvarsbiten?

– Den frågan ställer vi oss också. Vad tänker de göra nu, hur följer de upp det här? Utreder man vidare hur många barn och unga som blivit utsatta för liknande undersökningar, som inte varit relevanta eller tänker de bara låta det vara? Det skulle vi vilja ha svar på, säger Pia Johansson.

P4 Dalarna har senaste tiden berättat om två olika läkare som misstänks för sexbrott mot barn. Dalaläkaren är inte densamme som Faluläkaren, som är häktad för bland annat barnpornografibrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista