Vasaloppet
Foto: Ulf Palm / TT.

Kvinnor smartare än män – i Vasaloppet

0:58 min

Kvinnor är bättre än män på att hålla en jämn fart under Vasaloppet. Det visar en ny forskningsstudie från Högskolan Dalarna.

Studien visar att kvinnor är bättre än män att hålla en jämn fart under Vasaloppet. Männen åker fortare än kvinnorna fram till Evertsberg, alltså första halvan av loppet, men där efter hämtar kvinnorna upp.

Studien är bland annat gjord av Tomas Carlsson, idrottsfysiolog vid Högskolan Dalarna, som berättar hur de har gått till väga. 

– Vi har slumpmässigt dragit 400 kvinnor och utifrån deras sluttid matchat med en man i samma ålder och samma erfarenhet. Utifrån det har vi gjort våra analyser. 

Resultatet visar att kvinnorna är tre minuter efter männen i Evertsberg generellt. Sedan hämtar de in det försprånget in i mål. 

– De är ju tydligen bättre på att hålla en jämn fartstrategi genom hela loppet, eller bättre än män iallafall. Om man tittar på att optimera prestationen är en jämn strategi att föredra, säger Tomas Carlsson. 

Hur kan den här kunskapen hjälpa åkarna i loppet? 

– Framförallt män borde gå ut lite lugnare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista